Pe lângă gustul inconfundabil și aroma cunoscută de toată lumea, căpșunele se numără printre fructele cu un conținut ridicat de vitamine și minerale. Printre ele sunt vitaminele C și K, potasiul, manganul și magneziul, dar și folații.
Căpșunele sunt bogate în fibre, au puține calorii și conțin antioxidanți și polifenoli. O ceașcă de căpșune conține doar 49 de calorii, 3 grame de fibre și 12 grame de carbohidrați.
Căpșunele au un nivel ridicat de antioxidanți benefici pentru inimă, printre care sunt acizii elagici și antocianina. Acești compuși fenolici scad riscul bolilor cardiovasculare și împiedică formarea colesterolului periculos. Și fibrele, vitamina C și folații ajută la scăderea nivelului de colesterol în artere.
Când se plantează căpșunii
Plantele de căpșun sunt foarte versatile: nu sunt pretențioase la căldură și rezistă cu bine la temperaturi mai scăzute. Temperaturile optime pentru cultivarea căpșunilor sunt, însă, între 10 și 25 de grade Celsius.
În funcție de perioada în care ajung la maturitate, soiurile de căpşuni pot fi timpurii, mijlocii şi târzii. De exemplu, soiurile timpurii ajung la maturitate în luna mai. Perioada de plantare este influențată și de tipul de cultură – în spații protejate (sere, solarii), sau în câmp. Aceasta se poate realiza:
-primăvara: sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie.
-vara: în perioada iunie-iulie
-toamna: între 10 septembrie și 15 octombrie
Căpşunii sunt plante care au nevoie de soare din belşug, aşa că cel mai bun loc pentru plantarea lor este unul cu soare cel puţin 6-7 ore pe zi.
Odată înființată, cultura de căpșun poate fi întreținută timp de 3-5 ani. Rotația culturilor are și ea un rol important. Cele mai indicate culturi premergătoare sunt varza, morcovul, cerealele păioase.
În cazul în care pe acea parcelă au fost cultivate anterior tomate, cartofi, ardei sau vinete în ultimii 4 ani, trebuie să fie aplicate tratamente cu insecticide pentru combaterea dăunătorilor din sol.
Tipul de sol și umiditatea Căpșunul preferă solurile umede, afânate și cu un conținut ridicat de materie organică. De asemenea, solul trebuie să absoarbă ușor apa și să fie bine drenat. Și pH-ul solului este important pentru creșterea căpșunilor. Pământul trebuie să aibă un nivel de aciditate mai ridicat. De obicei, plantele trebuie cultivate într-un sol cu pH între 5 și 7. Pentru maximizarea producției este nevoie, însă, de un sol cu pH situat între 5,8 și 6,2. Căpșunii au nevoie de un sol umed pentru a se dezvolta în condiții optime. Irigarea prin picurare este o soluție perfectă în cazul în care ploile se lasă aşteptate. Căpşunii trebuie udați pe tot parcursul ciclului vegetativ, de la înflorire şi până la finalul culesului, cu o atenţie crescută mai ales în perioada secetoasă din august şi septembrie. Stratul de pământ umed trebuie să aibă între 2 şi 3 centimetri, dar se va evita excesul de umiditate. Rădăcinile lor nu sunt adânc înfipte în pământ, aşa că prea multă apă ar putea duce la putrezirea lor, în timp ce un sol prea uscat ar putea cauza uscarea lor. Pregătirea terenului pentru plantare Înainte de plantarea căpșunilor, trebuie să te asiguri că pământul este bine pregătit: afânat, cu suficientă umiditate, fără buruieni. Arătura se execută la o adâncime de aproximativ 30 cm. Tot acum e momentul pentru fertilizare, care se face cu gunoi de grajd și îngrășăminte chimice.
Metode de plantare a căpșunilor Plantarea căpșunilor se face foarte rar cu ajutorul semințelor. În schimb, și pentru culturile de grădină, și pentru cele de câmp, cele mai des folosite sunt stolonii de căpșun (plante înrădăcinate).
Cum se plantează răsadurile de căpșun
Pentru plantarea răsadurilor, se sapă o groapă de aproximativ 15-20 de centimetri adâncime, în funcție de lungimea rădăcinii.
Pasul următor este introducerea răsadului în groapă, acoperirea lui cu pământ și bătătorirea lui. Nu îl așeza prea adânc în pământ, pentru că va putrezi. Poziția ideală este aceea în care doar rădăcina este acoperită de pământ, nu și tulpina.
Schema de plantare trebuie să respecte anumite distanțe între plante. Distanța dintre rânduri trebuie să fie între 60 și 100 de centimetri, în timp ce distanța dintre plantele aflate pe același rând trebuie să fie de 20-25 de centimetri.
Cum se plantează stolonii de căpșuni
Plantarea stolonilor se face urmând aceleași reguli de bază ca în cazul răsadurilor, cu câteva particularități:
stolonii trebuie așezați în groapă perfect vertical, la o adâncime suficientă pentru a păstra mugurele de creștere deasupra pământului.
pământul din jurul lor se bătătorește, ca să mărești suprafața de aderență la rădăcinile plantei
dacă pământul nu este suficient de umed, stolonii trebuie mocirliți. Procedura implică scufundarea lor într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd. Tehnica ajută la fixarea mai ușoară a particulelor de pământ de rădăcini
o altă practică des întâlnită este fasonarea stolonilor, adică înlăturarea frunzelor moarte și a filamentelor. Se păstrează doar una sau două frunze.
Întreținerea culturii de căpșuni Una dintre etapele esențiale ale întreținerii căpșunilor este irigarea lor. Cea mai bună soluție este metoda prin picurare, dar trebuie să ai grijă să instalezi tuburile de irigare chiar pe pământ și să ferești frunzele și fructele de picăturile de apă. Căpșunii au nevoie de umezeală din belșug, așa că irigarea plantelor este un proces de durată, de-a lungul întregului ciclu vegetativ.
Plivirea și prășitul căpșunilor Căpșunii sunt plante de talie mică, așa că au de suferit dacă vor concura cu buruienile pentru apă, lumină și elemente nutritive. Periodic, e indicat să sapi pământul din jurul căpșunilor, pentru a-l afâna ca să se infiltreze apa mai ușor. O soluție care combate cu succes apariția buruienilor este mulcirea, adică acoperirea terenului cu un strat de materie vegetală. De cele mai multe ori sunt folosite paie, dar și folia dă rezultate bune.
Tehnologii de fertilizare
Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.
Tehnologia de platină
Tehnologia de aur
Tehnologia de argint
FERTIGAREA CULTUTII CAPSUNI
Fertigarea,este o tehnica prin care ingrasamintele solubile sunt amestecate cu apa pentru irigare si aplicate plantelor pentru a creste si a imbunatatii productia culturilor. Fertirigarea este o unealta foarte eficienta si flexibila, dand posibilitatea de a controla distribuirea, timpul si metoda de aplicare a nutrientilor. Acest lucru permite o nutritie precisa, aplicata in functie de nivelul de fertilitate al solului si de stadiul de crestere a culturilor.
Ingrasamintele aplicate prin fertirigare produse de Ekoplon, stabilesc standardul in tehnologia fertirigarii.
Accentul acestei tehnologii este asupra efectului de acidifiere care produce o serie de beneficii: imbunatateste absorbtia nutrientilor, reduce pH-ul apei prin aplicarea directă a apei dure, asigura aciditate pentru a neutraliza si dizolva bicarbonatii, evitand infundarea scurgerilor si a tevilor.
| Rezervorul A | | Rezervorul B | |
Faza | Denumirea produsului | Doza de aplicare la 1 ha | Denumirea ingrasamintului | Doza recomandata la 1 ha |
inceputul vegetației (2 saptămini) | FERTIDROP Start | 10 kg | | |
cresterea vegetativă | FERTIDROP Start | 15 kg | Saletra wapniowa 17% CaO | 15-20 l |
de la sfirșitul infloririi pînă la sfîrșitul recoltei | FERTIDROP Owocowanie | 15-20 kg | Saletra wapniowa 17% CaO | 15-20 l |
dupa recoltarea fructelor | FERTIDROP Wzrost | 15 kg | | |
Recoltarea căpșunelor
Ca să poată fi recoltate, căpşunele trebuie să fie bine coapte. Fructele sunt destul de fragile și perisabile , așa că trebuie să fie culese cu grijă.
Ca să reziste mai mult timp, căpşunele trebuie să-și păstreze codița după ce au fost culese. De asemenea, nu recolta căpşunele dacă sunt ude, mai ales dacă intenționezi să le depozitezi.
Cum se depozitează căpșunele
Căpșunele sunt fructe ușor perisabile, așa că trebuie consumate în câteva zile, cât sunt proaspete. Pot fi ținute la frigider cel mult o săptămână, dar se păstrează bine și la congelator, timp de cel mult șase luni.
O soluție de durată este procesarea: gemul de căpșune, dulceața sau compoturile se păstrează foarte bine peste an, până când cultura ta de căpșuni va fi gata să producă din nou căpșune proaspete.
Yorumlar