Conopida este cea mai valoroasă varietate din grupa verzei și una din cele mai importante legume din punct de vedere alimentar. Valoarea alimentară ridicată, conținutul bogat în vitamine (vitamina C în special) și gustul plăcut al conopidei au făcut ca această legumă să fie prețuită din ce în ce mai mult și să se cultive pe suprafețe din ce în ce mai mari. Din inflorescența, căreia i se mai spune și căpățâna falsa, se prepară o gamă variată de mâncăruri, deosebit de apreciate de catre consumatori.
Cultivarea conopidei Conopida se cultivă în gradină sau pe camp, în momentul plantării fiind necesar sa ții cont de aspecte precum temperatura, solul, sau lumina. Referitor la temperatură, conopida crește cel mai bine atunci cand valorile sunt cuprinse între 10 și 25 de grade Celsius. În cazul unor temperaturi prea scăzute sau prea ridicate pentru o perioadă mai mare de timp, planta nu va avea parte de o dezvoltare corespunzatoare. Conopida nu are preferințe ridicate în ceea ce privește solul, doar cele argiloase nefiind recomandate. Recomandat este însă ca solul in care o plantezi sa fie bine drenat, reaven și bogat în materii organice. Poți chiar înainte de plantare să adaugi compost în pămant pentru ca acesta să fie mai fertil. Cerințele față de lumina sunt unele moderate, conopida preferand totuși zonele însorite, astfel încat este bine să te asiguri că o cultivi într-un loc în care are cel puțin șase ore de soare zilnic. Îngrijirea conopidei În ceea ce privește îngrijirea conopidei, trebuie să ai în vedere preferințele acesteia față de umiditate. Această plantă necesită o udare consistentă a solului, saptămânal sau mai des în perioadele de secetă, acestea reprezentând un pericol pentru dezvoltarea tulpinii și formarea capațânii false. În plus, pentru a menține umiditatea solului, poți lua în calcul adăugarea unui strat de mulci la baza. De asemenea, în momentul în care căpățâna conopidei s-a format și prezintă un diametru de doi – trei centimetri, este important ca soarele sa nu bată direct către aceasta. Pentru a ii oferi umbra necesară, prinde ușor frunzele exterioare ale plantei deasupra căpățânii cu ajutorul unei benzi, sfori sau material. Acest lucru o va proteja de soare și o va ajuta să obține acea culoare albă specifică.
Cerintele nutritive a conopidei
Conopida are cerințe nutritive ridicate și trebuie cultivată în cele mai bune soluri bine cultivate, bogate în humus și nutrienți, suficient de umede, dar bine drenate și aerisite.
Cele mai potrivite sunt: cernoziom, pământ negru, mlaștină, soluri loess și turbă.
Pe soluri ușoare, conopida poate fi cultivată numai dacă există posibilitatea fertilizării organice și irigării plantației.
Valorile optime ale pH-ului solului pentru conopide sunt: 6,4-7,5. Dozele de îngrășăminte calculate pe baza analizei chimice a solului trebuie reduse cu cantitatea de componente introduse cu îngrășământ sau îngrășământ verde.
Dacă nu s-a efectuat analiza solului, atunci cu doza completă de gunoi de grajd, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar trebuie să fie: 100-150 kg N pentru conopida timpurie, 200-150 kg N pentru conopida medie și târzie, 70-90 kg P2 O 5 , 200-240 kg K 2 O.
În cazul în care plantația este irigată, dozele de îngrășăminte pot fi crescute cu până la 50%, în special azot (levigare).
CONȚINUTUL OPTIMAL (în mg / dm 3 SOIL) A COMPONENȚELOR NUTRIȚIONALE ÎN SOLUL PENTRU CONOPIDĂ
| Din timp | Mediu devreme și târziu |
N | 105-120 | 120-135 |
P | 50-60 | 60-70 |
K | 160-190 | 190-220 |
Mg | 45-55 | 65-75 |
Ca | 1000-1500 | 1000-1500 |
Tehnologii de fertilizare a conopidei
Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.
Tehnologia de platină
Tehnologia de aur
Tehnologia de argint
De regulă, recoltarea conopidei are loc începând cu luna septembrie și trebuie facută atunci când căpățâna este albă, are diametrul dorit și mugurii închiși. Recoltarea la timp este esențială, în cazul în care vei realiza acest proces mai tarziu, mugurii căpățaânei vor începe să se deschidă. Conopida poate fi recoltată în doua moduri: fie prin taierea căpățânii, împreună cu cateva frunze pentru a-l menține protejat, fie prin scoaterea întregii plante din pamant. Cand se apropie perioada de recoltare, este posibil să observi cum capetele conopidei au rămas prea mici și încep deja să se deschidă. Din acel moment acestea nu vor mai crește, fiind astfel necesar să le recoltezi. Totodată, dacă conopida are un aspect aspru și prea matur, aceasta va trebui aruncată. Depozitarea întregii plante de conopidă trebuie făcută într-un loc uscat și răcoros, iar daca ai recoltat doar căpățânele, le poți pune într-o pungă de plastic și să le pastrezi la frigider.
Comentarios