top of page

Mazăre


Tehnologii de fertilizare cultivare a mazarei Mazarea (Pisum sativum) este o plantă leguminoasă, adorată de oameni pentru gustul sau și proprietățile sale nutritive. Îngrijită în mod corespunzător, o cultură de mazare iți poate aduce un profit semnificativ.


Cultivarea mazarei Mazărea preferă soluri bogate în elemente organice nutritive, permeabile cu o bună capacitate de reținere a apei, așa cum sunt soluri cu o structură nisipo-lutoasă, scurse cu panta de 3%, în general soluri ce îşi păstrează căldura. Cele mai bune în acest sens sunt solurile de coastă, aluvionare, cele amplasate pe lângă malurile râurilor sau solurile de luncă. Arătura pentru cultura de mazăre trebuie să fie uniformă, iar uneori pentru o uniformizare și afânare mai profundă atunci când structura solului este argiloasă, se aplică o trecere cu grapa cu talere chiar în toamnă. Dat fiind faptul ca mazărea este o specie sensibilă la atacul bolilor şi dăunătorilor se recomandă o rotaţie anuală. Bune premergătoare sunt culturile de castraveţi, tomate, ardei, cartof, care părăsesc terenul devreme şi-l lasă curat de buruieni. Mazărea este puțin pretențioasă față de căldură, fapt ce permite însămânțarea ei primăvara devreme sau în ferestrele iernii.Temperatura minimă de germinație este de 1-2°C, pentru plantele cu bob neted și 4-5°C pentru cele cu bobul zbârcit. La aceste valori ale temperaturii, răsărirea are loc în 10-12 zile de la semănat. Plantele abia răsărite suportă temperaturi de -6, -8°C în cazul culturilor cu bob neted și de -2, -3°C la cele cu bobul zbârcit. În schimb, temperatura optimă de creștere și dezvoltare este de 15-18°C, iar nivelul temperaturii maxime de 24°C.Temperaturi ridicate de 25-30°C în perioada de fructificare reduc procentul de legare a păstăilor și grăbesc maturarea boabelor. Epoca optimă de semănat este cuprinsă între 1-10 martie. Pentru prevenirea răspândirii atacului gărgăriţei mazării seminţele ce urmează să fie semănate se vor trata chimic prin gazare de către personal autorizat sau termic timp de 5-6 zile cu temperaturi de -3ºC. Cultura de mazăre: Cantitatea de sămânță la hectar Se seamănă în rânduri echidistante, cu distanta între rânduri de 15-20 cm şi între plante/rând de 5 cm. Adâncimea de semănat este de 4-5 cm în condiţiile unei bune pregătiri a patului germinativ. Semănatul se face la adâncimea de 4-5 cm cu o cantitate de 220-230 kg sămânță/ha, în timp ce pentru 100 m² ai nevoie de 1,8-2 kg de sămânță. Cultura de mazăre: Irigare pentru producții sporite Apa sporește substanțial producțiile te mazăre. În condiţii de irigare, de preferat prin aspersiune mazărea va genera potenţiale de producţie maxime, peste 6.000 kg teci/ha. În urma decorticării producția poate ajunge la 4.500 kg boabe/ha. Uneori cantităţile pot fi depăşite lejer dacă apa din irigații este completată și de precipitații și un plan de fertilizare bine pus la punct. În anii secetoşi se recomandă aplicarea a 3-4 udări cu norme de 250m³/ha la răsărit, pentru o răsărire uniformă, la înflorit, şi în faza legatului păstăilor. Se recomandă ca udările să se efectueze seara sau dimineaţa pentru a nu provoca arsuri ale plantelor. Fazele critice pentru apă sunt: creşterea intensă a plantelor, înflorit, formarea păstăilor.
Fertilizarea mazarei

Cele mai potrivite pentru mazăre sunt solurile argiloase nisipoase, permeabile și aerisite, care se încălzesc rapid primăvara, cu condiții de apă reglementate, cu conținut suficient de humus și calciu. Solurile care sunt prea umede cu un nivel ridicat de apă freatică și prea uscate și nisipoase nu sunt potrivite

Mazărea este foarte sensibilă la acidificarea solului; PH-ul nu trebuie să fie mai mic de 6,5 pe solurile ușoare și 7,8 pe solurile mai grele. Pentru fertilitatea medie a solului, în medie de la 60 la 80 kg / ha P 2 O 5 , 120-140 kg / ha K 2A.

Se recomandă aplicarea fertilizării cu azot pre-însămânțare în cantitate de 40-50 kg / ha.

Deficiența, și în special excesul de azot, determină o creștere a gradului de infecție a plantelor de mazăre de către majoritatea ciupercilor patogene, provocând apariția ofilirii fusarium, făinării și ruginii.

Mazărea este sensibilă la deficiențele de: fosfor, magneziu, bor și molibden.

Tehnologii de fertilizare a mazarei

Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit pentru dvs. trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și la ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Recoltarea începe când 70% din păstăi au ajuns la dezvoltarea normală, iar boabele la maturitatea de consum. Pe suprafeţe mici, recoltarea se face manual, în 3-4 etape la 2-3 zile, iar pe suprafețe mari recoltarea se face mecanizat și producția se batozează imediat.


Mazărea pentru consum trebuie să treacă printr-un proces tehnologic de recoltare şi decorticare. Această operaţie se face cu batoza specială de decorticat. Se coseşte cu cositoare speciale, după care se încărcă şi transportă la batoză. După decorticare mazărea boabe se industrializează. În general o astfel de tehnologie asigură o producție de 4.500 kg/ha, putând atinge valori și mai mari dacă cultura este ajutată și de factorii climatici.

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page