top of page
cameliconstruct

Pătrunjel

Actualizată în: 2 aug. 2022


Patrunjelul (Petroselinum crispum) se cultiva pentru frunzele sale aromate, dar si pentru radacina sa bogata in nutrienti. Se poate utiliza atat in stare proaspata, cat si congelata sau deshidratata. De asemenea, plantele de patrunjel mai sunt folosite si in scop medicinal.

Există două tipuri de pătrunjel pe care puteți să îl cultivați: pătrunjelul pentru rădăcină și pătrunjelul pentru frunze. Acesta din urmă formează rădăcini subțiri, ramificate și lignificate, care fac greu de valorificat această parte a plantei. De cealaltă parte, la pătrunjelul pentru rădăcină frunzele sunt lucioase și de culoare mai închisă, mai puțin aromate.

Cerinte fata de clima si sol Temperatura minima de germinatie a semintelor de patrunjel este de 2-3 grade Celsius, iar temperatura optima de vegetatie este de 20-22 grade Celsius. Plantele tinere pot suporta temperaturi de pana la – 8 / -10 grade Celsius, iar cele mature rezista la temperaturi de pana la -25 / -28 grade Celsius. Are cerinte ridicate fata de apa; necesita o umiditate in sol de 75-80%. Lipsa apei determina formarea unor radacini de dimentiuni reduse. Insuficienta luminii determina deprecierea calitativa si cantitativa a productiei. Este pretentios fata de sol. Prefera terenuri afanate, usoare, adanci si bogate in humus, cu un pH slab acid – neutru.


Pregatirea terenului Pregatirea terenului se face incepand din toamna. Deoarece, in general, radacinoasele valorifica ingrasamantul organic de la cultura anterioara, fertilizarea de baza se va face in urma unei analize chimice a solului. Dupa fertilizare, solul se mobilizeaza la adancimea de 25-30 cm. Pătrunjelul nu are cerințe de sol prea mari. Se obține cel mai bine pe soluri moderat compacte, argilo-nisipoase, cu o structură bună și bogate în humus. Solurile ușoare, podzolurile sunt mai puțin potrivite. Trebuie evitate solurile compacte, inundate de apă și cruste. Reacția solului trebuie să fie neutră – pH 6,5-7,5. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale pe hectar în siturile cu bogăție medie de nutrienți ar trebui să fie: 40-60 kg N, 120-140 kg P 2 O 5 , 180-200 kg K 2 O, 80-100 MgO.

Semanatul

Se poate face primavara devreme sau toamna tarziu. Inainte de semanat se face o udare cu norme de 250 metri cubi/ha. Nu se uda dupa semanat pentru a nu deranja semintele din sol. Pentru a se asigura o rasarire uniforma si rapida semintele se tin in apa calda (30-35 grade Celsius) timp de 24 de ore. Se pot infiinta 3-4 randuri pe brazda, cu o distanta intre plante pe rand de 5-6 cm. Pentru un hectar de teren este necesara o cantitate de 4-4,5 kg de samanta. Semintele se pot trata inainte de semanat.

Combaterea bolilor si daunatorilor. Se face aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice culturii de patrunjel. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor si distrugerea crustei. Se recomanda executarea de 3-4 prasile manuale sau mecanice, pentru afanarea solului si distrugerea buruienilor.


CONȚINUTUL OPTIM (în mg / dm 3 SOL) DE COMPONENTE NUTRITIVE ÎN SOL PENTRU PĂTRUNJEL

N

P

K

Mg

Ca

60-80

40-60

125-150

65-80

1500-2000

Tehnologii de fertilizare Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit trei propuneri complete pentru fertilizarea foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și la ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.






Alte sfaturi si lucrari de ingrijire: Patrunjelul este sensibil la seceta, de aceea irigarea se va face regulat, pentru a mentine solul reavan. La cultura de patrunjel, cea mai recomandata metoda de irigare este prin picurare.

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Țelină

Comments


bottom of page