top of page
cameliconstruct

Floarea-soarelui


Cultivarea Florii soarelui Floarea soarelui este principala cultură oleaginoasă din țara noastră, din semințele căreia se extrage un ulei comestibil de calitate alimentară deosebită, cu digestibilitate ridicată și valoare calorică mare, bogat în provitamine și vitamine liposolubile. Producția secundară a culturii de floarea soarelui are de asemenea utilizări multiple – în realizarea unor nutrețuri concentrate pentru animale, ca surse de proteine, în extragerea unor compuși utili fabricării maselor plastice și fibrelor artificiale etc.

Suprafața și producția medie de floarea soarelui au cunoscut fluctuații mari în țara noastră dar în ultimul deceniu sunt în creștere semnificativă.


Floarea-soarelui are un spectru larg de utilizări, putând fi folosită întreaga plantă și fiind în același timp și o plantă meliferă. Cererea pentru uleiul de floarea-soarelui este una ridicată, iar tehnologia cultivării sale este mecanizată în întregime, astfel că nu ridică probleme cultivatorului. În plus, planta este foarte bine adaptată în țara noastră, potențialul de producție fiind mare. Nivelul prețului la produs este bun, astfel încât cultivarea acestei plante este profitabilă. Fermierii din Moldova,Romania au la dispoziție numeroși hibrizi de floarea-soarelui, atât convenționali, cât și specifici anumitor sisteme de producție. Anual, companiile producătoare de semințe își actualizează ofertele cu noi tipuri se hibrizi adaptați condițiilor din țara noastră.

Floarea-soarelui nu trebuie cultivată după plante atacate de putregaiul alb – soia, fasolea, năut, sfeclă, specii din familia cruciferelor (rapiță, muștar ş.a.), nici după plantele atacate de putregaiul cenușiu: cartof, sfeclă, in. De asemenea, nu este indicată cultivarea după plante cu înrădăcinare adâncă, așa cum sunt lucerna, sfecla, sorgul sau iarba de Sudan. Nici după sfecla de zahăr nu este indicată plantarea de floarea soarelui. Este recomandată cultivarea după porumb, cereale de toamnă și mazăre. Floarea-soarelui trebuie să revină pe același teren după minimum 4 ani (ideal 5-6 ani) și este o plantă premergătoare bună pentru culturile de primăvară, dar și pentru grâul de toamnă.

Arătura se efectuează la adâncimea de 22-25 cm. Adâncimea poate fi mai mare în cazul terenurilor îmburuienate, cu cantități mari de resturi vegetale și în cazul solurilor compactate. Este important de asemenea să ținem cont de faptul că în zonele mai umede și pe solurile mai grele, lucrarea de scarificare la 60 cm este în măsură să aducă sporuri de producție de până la 28%.

Fertilizarea solului

Fertilizarea joacă un rol esențial în obținerea unei producții de floarea-soarelui mare și de calitate superioară. La 100 de kg producție de semințe este recomandată, conform Hera Cr. și colab., 1998, citat de Roman Gh. V., 2006, aplicarea de:

  • Azot – 1,8-3,5 kg

  • Fosfor – 0,29-0,7 kg

  • Potasiu – 0,38-1,65 kg

  • Calciu – 0,11 kg

  • Magneziu – 0,18-0,23 kg

În primele faze de vegetație este deosebit de importantă nutriția cu azot, fosfor și potasiu, avându-se în vedere următoarele aspecte:

  • Doza de îngrășăminte cu azot (N) la condițiile din țara noastră este între 70 și 100 kg/ha. Se administrează jumătate la pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul, sub formă de azotat de amoniu, îngrășăminte lichide sau îngrășăminte complexe, și jumătate concomitent cu prașila 1 sau 2, sub formă de azotat de amoniu.

  • Doza de îngrășăminte cu fosfor (P) la condițiile din țara noastră este între 60 și 125 kg P2O5 /ha. Ea se poate administra integral înainte de efectuarea lucrării de arat sub formă de îngrășăminte simple de tip superfosfat sau înainte de pregătirea patului germinativ sub formă de îngrășăminte complexe. De asemenea, se poate administra și fracționat, 2/3 din doză înainte de efectuarea lucrării de arat sub formă de îngrășăminte simple de tip superfosfat și 1/3 concomitent cu semănatul sub formă de îngrășăminte complexe.

  • În cazul potasiului (K), pe solurile cu mai puțin de 15 mg K2O / 100 g de sol, doza recomandată este între 60 și 80 kg K2O/ha. Se administrează sub formă de sare potasică înainte de efectuarea arăturii, sau sub formă de îngrășăminte complexe înainte de pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul.


Epoca de semănat

Perioada recomandată pentru semănatul florii soarelui este atunci când la adâncimea de semănat la ora 7:00 A.M. se înregistrează temperatura de 7 grade Celsius și când vremea este în curs de încălzire. Aceste condiții se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile.

Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm la solurile mai grele și umede și la 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.

Distanța între rânduri

Distanța optimă între rânduri este de 70 cm. Dacă irigarea se face pe brazde, distanța între rânduri poate fi de 80 cm.

Densitatea de semănat:

În linii generale, putem spune că în cazul unei culturi neirigate, densitatea recomandată este între 45 și 55 de mii de plante recoltabile la hectar, iar în cazul culturii irigate, densitatea optimă este între 55 și 65 de mii, cu mențiunea că limita superioară se aplică doar în cazul culturii cu hibrizi de talie mai redusă.

În funcție de hibridul cultivat, este necesară o anumită densitate și de aceea recomandăm respectarea instrucțiunilor producătorului de sămânță.




22 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page