top of page
cameliconstruct

Ardei

Actualizată în: 23 iul. 2022

Ardeiul este una dintre cele mai consumate legume din țara noastră și o cultură de interes pentru fermieri.

Se cultivă pentru fructele sale, care au întrebuinţări multiple în alimentaţia omului, atât în stare proaspătă, cât şi gătită sau conservată. Este o plantă anuală erbacee, cu tendinţa de lemnificare în a doua parte a perioadei de vegetaţie. Are un habitus mediu dezvoltat, sub formă de tufă globuloasă de până la 40-50 cm înălţime şi 30-40 cm diametru. În seră, tulpina poate ajunge la 1,5 – 2,2 metri.

Mărimea fructelor variază de la câţiva centimetri și câteva grame până la 20-25 cm în lungime, respectiv 250-300 de grame. Suprafaţa fructelor este lucioasă, netedă sau uşor muchiată (lobată), cu trei până la 5-7 muchii rotunjite.


Sortimente de ardei

Ardeiul poate fi:

  • Ardeiul gras – are fructe mari, dulci, în formă de prismă, trunchi de piramidă, inimă.

  • Ardeiul gogoşar – fructe mari, dulci, rotunde, puternic turtite, cu suprafaţa mai mult sau mai puţin lobată.

  • Ardeiul lung – fructe mari, dulci, cu pulpa mai subţire decât la formele anterioare, de formă conică, alungită, uneori aplatizată, drepte sau curbate.

  • Ardeiul iute – fructe mici, iuţi, cu pulpa subţire, de formă conică-alungită sau sferică.

  • Ardeiul de boia – fructe asemănătoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute, cu o mare concentraţie în pigmenţi coloranţi.

În țara noastră se întrunesc toate condițiile pentru dezvoltarea ardeilor și pentru obținerea unor producții ridicate și de calitate. Epoca de plantare diferă în funcție de maniera de cultivare – răsaduri, respectiv semănat direct în câmp. În ambele cazuri, însă, data orientativă pentru plantarea ardeilor începe după ce în sol sunt asigurate temperaturi de peste 12-14 grade Celsius (25 aprilie-15 mai).



Despre climă Clima și solul sunt elemente deosebit de importante în cultura ardeiului și dictează în mare măsură producția. Germinația la ardei începe de la 14 – 15 grade Celsius. Plantele cresc şi se dezvoltă optim la temperaturi de 22-25 grade Celsius. Limitele extreme admise pentru creşterea plantelor sunt cuprinse între 15 şi 35 grade Celsius. Totodată, dezvoltarea ardeiului se realizează în condiţii optime, dacă în sol este asigurat un nivel de 70-80% din capacitatea de câmp, iar în aer o umiditate relativă de 60-70%. Necesarul de apă este mai mic în prima lună de la plantare, în vreme ce în perioadele înfloririi, fructificării şi creşterii fructelor, nevoile ardeiului pentru apă sunt maxime, recomandându-se chiar niveluri până la 90% din capacitatea de câmp. Ardeiul solicită soluri bine structurate, uşoare, luto-nisipoase sau mijlocii, adânci, permeabile, bogate în elemente fertilizante (azot, fosfor, potasiu), cu un conţinut ridicat de humus (4-5%) şi un pH de 6-6,5. Sunt recomandate zone cu soluri aluviale, cernoziomurile levigate, solurile brun-roşcate, de pădure, luto-argiloase. Se vor evita solurile mai grele, cu permeabilitate redusă. Plantarea ardeilor în câmp se realizează direct prin semănarea în câmp, cât și prin răsaduri. Alegerea terenului se face în funcţie de planta premergătoare. Cele mai bune premergătoare sunt speciile leguminoase (mazărea, fasolea), legumele cucurbitacee, cele din grupa cepei, legumele verdeţuri, dar şi leguminoasele perene (lucerna şi trifoiul). Se evită cultivarea după solanacee sau legume care lasă o mare rezervă de agenţi patogeni de sol (de exemplu, Fusarium). Pregătirea terenului începe toamna cu administrarea a 40-50 tone gunoi de grajd pe hectar, 300 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha sulfat de potasiu. Primăvara se aplică 150-200 kg/ha azotat de amoniu. Pregătirea terenului implică și erbicidarea cu produse specifice. Ardeiul este cultivat în câmp prin producerea prealabilă a răsadurilor și mai rar prin semănat direct.

Despre răsaduri

  • Răsadurile se produc în răsadniţe, spaţii încălzite (sere şi solarii). Răsadurile se produc la pat, în cuburi nutritive sau în palete alveolare. Producerea răsadurilor începe deseori în următoarele perioade:

    • ardeiul gras pentru cultură timpurie: în perioada 20-25 februarie

    • ardeiul gras pentru culturile obişnuite de vară: între 25 februarie – 15 martie

    • ardeiul lung şi gogoşarii pentru culturile târzii în perioada 5-20 martie

Pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar se folosesc 1,2 – 1,5 kg sămânţă. Se seamănă în rânduri, la distanţe de 8-10 cm, şi la 2-3 cm pe rând, rezultând undeva la 400 – 500 fire pe metru pătrat. Este recomandată menținerea unei temperaturi între 22 și 25 de grade Celsius ziua şi 18 – 20 grade Celsius noaptea. Până la plantarea în câmp se fac aerisiri, tratamente fitosanitare și se aplică îngrăşăminte foliare. Vârstă optimă a răsadurilor este de 60-65 de zile. Cu câteva zile înainte de plantare răsadurile se călesc printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului se udă abundent. Plantarea începe când în sol se înregistrează 15 grade Celsius, se plantează mai întâi ardeiul gras timpuriu, în perioada 25 aprilie-5 mai, apoi ardeiul gras, gogoşar şi lung în perioada 5-20 mai. Distanţele de plantare diferă în funcție de varietate:

  • La ardeiul gras se lasă pe rând 15-20 cm, realizând o densitate de 65-88.000 de plante pe hectar

  • La ardeiul gogoşar distanţele pe rând sunt de 20-25 cm, densitatea fiind cuprinsă între 54.000-65.000 plante pe hectar

  • La ardeiul lung distanța pe rând este de 15 cm, realizând o densitate de 88.000 de plante pe hectar

  • La ardeiul iute distanţă pe rând este de aproximativ 10 cm, cu o densitate de 80-130 mii plante pe hectar.

CONȚINUTUL OPTIMAL (ÎN MG/DM 3 SOL) A COMPONENȚELOR NUTRIȚIONALE ÎN SOLUL PENTRU ARDEI

N

P

K

Mg

Ca

90 - 120

60-80

175-250

50-70

600-1200

Lucrări de îngrijire necesare la cultura ardeilor în câmp

  • Completarea golurilor – La 4-5 zile de plantare se face completarea golurilor, se aplică 3-4 prășile mecanice între rânduri şi 2 prăşile manual pe rând. Odată cu prășilele mecanice se realizează un muşuroit uşor.

  • Irigarea – Se face o udare după plantare, după care nu se udă circa două săptămâni. Până la fructificare se udă la interval de 7-10 zile cu norme de 250-300 m3 pe hectar, umiditatea din sol trebuie să fie de 80-85% din capacitatea de câmp.

  • Fertilizarea culturii de ardei în câmp – În timpul perioadei de vegetaţie se pot aplică 2-3 fertilizări cu îngrăşăminte chimice.

  • Pe suprafeţe mici se face copilitul şi cârnirea plantelor.

Plantele cu ardei au cerințe nutritive mai mari decât roșiile. Paprika necesită soluri fertile, aerisite, bogate în humus, care sunt în stare bună, se încălzesc rapid și cu relații de apă reglementate. Solurile grele și reci sunt de mică folosință. PH-ul adecvat al solului pentru ardei este de 6,7-7,2. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar în siturile cu bogăție medie în nutrienți ar trebui să fie: 120-170 kg N, 100-200 kg P2O5, 100-240 kg K2O. Ardeii sunt deosebit de sensibili la lipsa de: fosfor, magneziu, calciu și micronutrienți.

Tehnologii de fertilizare Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a optimiza nutriția culturilor și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


TEHNOLOGIA DE PLATINĂ





Fertigarea

Este o tehnică prin care îngrășămintele solubile sunt amestecate cu apă pentru irigare și aplicate plantelor pentru a crește și a îmbunătăți producția culturilor. Fertirigarea este o unealtă foarte eficientă și flexibilă, dând posibilitatea de a controla distribuirea, timpul și metoda de aplicare a nutrienților. Acest lucru permite o nutriție precisă, aplicată în funcție de nivelul de fertilitate al solului și de stadiul de creștere a culturilor. La planificarea fertilizării, trebuie să se țină seama de conținutul de nutrienți al solului și de rezultatele analizei chimice a apei. Pe de altă parte, tratăm fecundarea ca un supliment al fertilizării tradiționale.

Rezervorul A

Rezervorul B

Faza

Denumirea produsului

Doza aplicată la 1 ha

Denumirea produsului

Doza aplicată la 1 ha

din a 2 sapt.după plantarea răsadurilor

FERTIDROP Start

10 kg

în perioada de creștere

FERTIDROP Start

15 kg

înflorirre completă

FERTIDROP Wzrost

10-15 kg

începutul formării fructelor

FERTIDROP Wzrost

10-15 kg

Saletra wapniowa 17% CaO

10 l

legarea,creșterea fructelor

FERTIDROP Owocowanie

15 kg

Saletra wapniowa 17% CaO

20 l

fructificarea

FERTIDROP Owocowanie

15 kg

Saletra wapniowa 17% CaO

10 l

Concentrație medie recomandată: 0,05-0,2% (0,5-2 kg / 1000 l apă)


Rezervorul ARezervorul BFazaDenumirea produsuluiDoza aplicată la 1 haDenumirea produsuluiDoza aplicată la 1 hadin a 2 sapt.după plantarea răsadurilorFERTIDROP Start10 kgîn perioada de creștereFERTIDROP Start15 kgînflorirre completăFERTIDROP Wzrost10-15 kgînceputul formării fructelorFERTIDROP Wzrost10-15 kgSaletra wapniowa 17% CaO10 llegarea,creșterea fructelorFERTIDROP Owocowanie15 kgSaletra wapniowa 17% CaO20 lfructificareaFERTIDROP Owocowanie15 kgSaletra wapniowa 17% CaO10 lConcentrație medie recomandată: 0,05-0,2% (0,5-2 kg / 1000 l apă)



8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page