top of page

Brocoli

Fertilizarea foliara a culturii Brocoli,cultivarea Brocoli.

Broccoli se află în top 10 al celor mai bune alimente din lume, indiferent în ce ţară v-aţi afla.



Broccoli – proprietăţi Profilul nutriţional al acestei plante este cu adevărat impresionant: conţine fibre solubile şi insolubile în cantităţi mari, vitamina C în cantităţi uriaşe şi ignorata vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulaţie sanguină. Vitamina K se găseşte în extrem de puţine alimente. Să disecăm puţin leguma verde: 100 de grame de broccoli vă aduc 150% din necesarul zilnic de vitamina C.

Broccoli este o cultură mai ușor de cultivat decât rudele sale, conopida sau varza de Bruxelles, chiar și pentru fermierii mai puțin experimentați. Însă, pentru a avea o cultură reușită trebuie respectate câteva recomandări vizate în acest articol. Specia broccoli iubește temperaturile mai scăzute, astfel că, cele mai bune rezultate le au culturile de primăvară sau cele de toamnă. Buchețelele care se maturează toamna, atunci când nopțile devin mai răcoroase, sunt mai dulci. Pentru rezultate optime la germinare, semințele de broccoli trebuie plantate când temperatura ajunge la 10-20 de grade Celsius, atât ziua, cât și noaptea. Pentru reușita culturii, trebuie administrate îngrășăminte organice din toamnă, asigurată irigarea corespunzătoare și combaterea la timp a buruienilor, bolilor și dăunătorilor. În aceste condiții, sunt recomandate solurile fertile, bogate în substanțe nutritive, ușor drenabile și poziționate în plin soare. E bine de știut și faptul că, broccoli tolerează și umbra parțială. Horticultorii recomandă ca solul să fie testat înainte de plantare, deoarece broccoli are nevoie de cantități mari de bor în sol, pentru a se dezvolta normal. Solul trebuie să fie mai greu, dar nu lutos, cu un pH între 6-7. Menținerea pH-ului între aceste limite, chiar și prin adăugări de var, la nevoie, este extrem de importantă, deoarece ajută planta să fie mai rezistentă la boli și dăunători. În plus, atunci când pH-ul este cuprins între aceste valori, planta extrage din sol cantitățile optime de nutrienți.


Există două posibilități de a cultiva broccoli, fie din răsaduri, fie din semințe puse direct în grădină.Dacă îți dorești o recoltă timpurie de broccoli este indicat să folosești răsaduri, pe care le poți obține din semințe puse la germinat în răsadnițe, adăpostite în seră sau în alte spații potrivite pentru răsaduri, cu lumină și căldură suficientă.

Semințele de broccoli germinează relativ greu, în 30-45 de zile. După ce răsar și fiecare plăntuță are câte două frunze, se răresc, pentru a le facilita creșterea.

Transplantarea lor în grădină se va face în aprilie sau mai, totul în funcție de evoluția vremii. În mod obișnuit plantarea lor în grădină se face când răsadurile sunt destul de puternice.

Este indicat ca plantarea răsadurilor să se facă într-o zi în care temperatura ajunge până la 20°C ziua, iar noaptea nu scade sub 10-15°C.

Răsadurile se vor fasona și se vor planta la o distanță de 40-50 de centimetri între plante pe rând, iar între rânduri se va lăsa 50-70 de centimetri, respectându-se o adâncime de 1,5-2 cm.

Pentru această operație se va alege o zi frumoasă, fără vânt, dar nu cu mult soare, astfel încât răsadurile să se poată adapta la temperaturile din exterior.

Înființarea culturii de broccoli din semințe:

Dacă alegi să înființezi cultura direct în câmp, semințele de broccoli se pun începând cu luna mai, după ce pământul s-a încălzit suficient.

Trebuie menționat faptul că pentru culturile înființate în câmp deschis, recolta va fi ceva mai târzie. În câmp, plantele de broccoli vor răsări după 40-50 de zile.

Semănarea semințelor de broccoli se face la o adâncime de 1-2 cm, după care se va uda în ploaie fină zona semănată, având grijă ca pământul să fie ușor umed, iar apa să nu fie foarte rece.

Udarea constantă a culturii de brocoli este esențială pentru dezvoltarea frumoasă a plantei.

În grădină, broccoli nu se simte bine în vecinătatea ridichilor, a căpșunilor, în schimb, se împacă foarte bine cu roșiile, cartofii, sfecla roșie și castraveții.

Întreținerea culturii de broccoli

Întreținerea culturii de broccoli este esențială pentru obținerea unei producții mari.

Este important ca imediat după plantarea răsadurilor sau răsărirea plantelor din sămânță să se acorde o atenție deosebită culturii, în ceea ce privește înlăturarea buruienilor care pot concura cu planta de cultură pentru nutrienții din sol și lumina soarelui.

În acest sens este indicată efectuarea a 1-2 prașile manuale, pe vad, avându-se grijă să nu se rănească plantele de cultură.

Eliminarea manuală a buruienilor se face până când planta este suficient de bine dezvoltată și frunzele acoperă solul. În schimb dacă nu vrei să sapi este suficient să faci o mulcire cu paie de grâu la sol și astfel ai rezolvat problema.

Udarea culturii de broccoli este necesară. Plantele de broccoli se udă în permanență, iar după apariția butonului florar se mărește doza de apă la 15-20 l/m².

După acest moment vei lega frunzele către vârf cu o aţă, astfel vei proteja fructul sau floarea de eventualele boli ce pot afecta căpățâna de broccoli.


Recolta se obține la 2-3 luni de la cultivare

Este indicată recoltarea plantelor de broccoli la 2-3 luni de la plantare, când inflorescența, care se formează are o culoare verde-albăstrie, buchetele din care este formată sunt strânse, compacte, ferme, iar florile sunt nedeschise.

În general, fiecare plantă produce câte o căpățână de broccoli cu o greutate de 300-400 de grame.

Din cultura de broccoli înființată se pot obține recolte succesive. Astfel că, prima recoltare constă în tăierea căpățânii centrale, aceasta fiind și cea mai bogată recoltă pe care o obții. Se recomandă ca planta să fi lăsată în continuare, în pământ, pentru ca buchetele laterale se vor dezvolte și ele.

La recoltarea căpățânii centrale, aceasta se taie cu o porțiune de tulpină de 10-15 cm.

Broccoli produce cel mai bine pe soluri profund dezlipite, cultivate cu atenție și bogate în apă.

Leguma trebuie cultivată în cele mai bune soluri bine cultivate, bogate în humus și nutrienți, permeabile, suficient de umede, dar aerisite.

Cele mai potrivite sunt: ​​cernoziomuri, pământuri negre, mlaștini, soluri loess și turbă, precum și soluri argilo-nisipoase. Valorile optime ale pH-ului solului pentru broccoli sunt: ​​6,2-7,0.

Dozele de îngrășăminte calculate pe baza analizei chimice a solului trebuie reduse cu cantitatea de componente introduse cu îngrășământ sau îngrășământ verde. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, atunci pentru doza completă de gunoi de grajd, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar trebuie să fie: 50-100 kg N, 60-70 kg P 2 O 5 , 180-200 kg K 2A.

În cazul în care plantația este irigată, dozele de îngrășăminte pot fi crescute cu până la 50%, în special azot (levigare). Broccoli este deosebit de sensibil la deficiențele de: bor, molibden și sulf.

CONȚINUTUL OPTIMAL (în mg / dm 3 SOL) DE COMPONENTI NUTRIȚIONALI ÎN SOL PENTRU BROCOLI

N

P

K

Mg

Ca

105-120

50-60

160-190

45-55

1000-1500


Tehnologii de fertilizare a culturii Brocoli. Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a hrăni optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră. TEHNOLOGIA DE PLATINĂ


TEHNOLOGIA DE AUR


TEHNOLOGIA DE ARGINT


FERTIGAREA CULTUTII BROCOLI

Fertigarea,este o tehnica prin care ingrasamintele solubile sunt amestecate cu apa pentru irigare si aplicate plantelor pentru a creste si a imbunatatii productia culturilor. Fertirigarea este o unealta foarte eficienta si flexibila, dand posibilitatea de a controla distribuirea, timpul si metoda de aplicare a nutrientilor. Acest lucru permite o nutritie precisa, aplicata in functie de nivelul de fertilitate al solului si de stadiul de crestere a culturilor.

Ingrasamintele aplicate prin fertirigare produse de Ekoplon, stabilesc standardul in tehnologia fertirigarii.

Accentul acestei tehnologii este asupra efectului de acidifiere care produce o serie de beneficii: imbunatateste absorbtia nutrientilor, reduce pH-ul apei prin aplicarea directă a apei dure, asigura aciditate pentru a neutraliza si dizolva bicarbonatii, evitand infundarea scurgerilor si a tevilor.

Exemplu de recomandare de fertigare pentru cultura de brocoli:


Rezervorul A

Rezervorul B

Faza

Denumirea produsului

Doza aplicată la 1 ha

Denumirea produsului

Doza aplicată la 1 ha

dupa plantarea răsadurilor

FERTIDROP Start

10 kg

2 săptini după plantarea răsadurilor

FERTIDROP Start

10 kg

3 săptămini după plantarea răsadurilor

FERTIDROP Wzrost

10 kg

Saletra wapniowa 17% CaO

10 l

4 săptămini după plantarea răsadurilor

FERTIDROP Wzrost

10 – 15 kg

în timpul formării trandafirului

FERTIDROP Owocowanie

15 – 20 kg

Saletra wapniowa 17% CaO

20 l

După prima recoltare, continuați să irigați plantele de broccoli, deoarece cele mai multe varietăți continuă să rodească. Pentru rezultate mai bune, eșalonați producția prin utilizarea unor varietăți diferite, care valorifică variațiile de temperatură și de precipitații de la un sezon la altul. Recoltarea inflorescentei de Brocoli se face pe masura ce aceasta a atins caracteristicile de consum: -culoarea verde-inchis, -inflorescenta compacta de 10-20 cm diametru -la aproximativ 60-90 zile de la plantarea rasadului. Inflorescenta se va recolta impreuna cu o portiune de 15-20 cm din tulpina,intirzierea recoltarii va duce la degradarea partii comestibile prin:alungirea tulpinilor florifere si declansarea inflorii.




3 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Țelină

bottom of page