top of page

Ceapă


Ceapa este una dintre plantele de o importanță majoră la nivel mondial. Este consumată pe toate meridianele, iar bulbii se folosesc pentru consum în diferite feluri, de la consumul proaspăt până la salate, mâncăruri sau conserve. Ceapa comuna (Allium cepa) este o specie erbacee bienală originară din Asia Centrală, fiind cultivată încă din Antichitate (cca. 5000-6000 de ani înaintea erei noastre). În țara noastră este o plantă leguminoasă de bază. Ceapa se cultivă pentru bulbi, frunze și tulpina falsă. Bulbii și ceapa verde se folosesc pentru prepararea hranei și conțin cantități bogate de substanțe nutritive (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu, vitamine B1 și B2). În același timp, ceapa conține și substanțe volatile cu conținut de sulf, denumite fitoncide, care au acțiune antibacteriană și antifungică.

Înființarea culturii de ceapă În condițiile climatice din Moldova și România, soiurile de ceapă de apă sunt bienale, iar soiurile de ceapă de arpagic sunt trienale. În primul an de cultură, ceapa formează la suprafața solului frunzele și o tulpină falsă, iar în sol se formează bulbul. În Moldova, pentru obținerea bulbilor, ceapa se cultivă în câmp. În funcție de modul de înființare, există trei sisteme de cultură:

  • Cultura prin arpagic – are nevoie de o perioadă de vegetație de 110-130 de zile;

  • Cultura prin semănat direct în câmp (ceaclama) – perioada de vegetație este de 130-150 de zile;

  • Cultura prin răsad (ceapa de apă) – are o perioadă de vegetație de 150 de zile.

1. Cultura cepei prin arpagic

  • se practică intensiv în Moldova, 60-70% din suprafețele cultivate sunt în acest fel;

  • se obțin producții ridicate, de bună calitate;

  • bulbii au o capacitate mare de păstrare peste iarnă.

Semănatul se face în perioada 10-20 martie, cu 7 rânduri pe strat, distanțate la 15 centimetri, folosind 80-100 de kilograme de sămânță pentru 1 hectar, la o adâncime de 1,5-2 centimetri. Procedeul se face cu mașina de semănat semințe mici. Pregătirea terenului pentru obținerea bulbilor de consum se realizează în două etape: toamna și primăvara. Toamna se face discuitul pentru desființarea culturii anterioare și afânarea solului, nivelarea de întreținere, fertilizarea și erbicidarea. Plantarea arpagicului este recomandat să se facă din toamnă pentru a avea loc înrădăcinarea, iar plantarea de primăvară se face în perioada 10-20 martie.


2. Cultura cepei prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama)

  • permite obținerea bulbilor pentru consum într-un singur an;

  • se realizează cu cheltuieli cu circa 32% mai mici decât în cazul cepei din arpagic;

  • rezultatele optime se înregistrează în regiuni umede.

Înființarea culturii se face toamna târziu sau primăvara devreme. Lucrările de îngrijire constau în măsuri de reținere a zăpezii, precum și evacuarea apei care băltește în zonele joase. O atenție deosebită la acest tip de cultură se acordă distrugerii buruienilor.

3. Cultura cepei prin răsad (ceapa de apă)

  • se practică pe suprafețe reduse, pentru consumul ei în stare crudă;

  • este un sistem de cultură cu o extindere limitată, datorită tehnologiei laborioase, cu un consum ridicat al forței de muncă. Semănatul se face în martie-aprilie.

Plantarea răsadurilor se face în intervalul 10-30 mai, iar procedeul se face manual, cu ajutorul unui plantator de lemn. Lucrările de îngrijire sunt aceleași ca în cazul cepei de ceaclama.

Recomandări de culturi premergătoare

Cele mai bune culturi premergătoare recomandate pentru ceapă sunt cele care lasă terenul cât mai curat de buruieni, cum ar fi ardeiul, tomatele, vinetele, varza, castraveții, dovleceii, pepenii. Trebuie să menționăm că mazărea și fasolea nu sunt considerate bune premergătoare pentru cultura de ceapă.

Cerințele specifice culturii de ceapă Pentru o cultură bogată este importantă respectarea exigențelor ecologice ale acestei plante, respectiv întrunirea cerințelor legate de temperatură, umiditate, lumină și sol. Temperatura Ceapa nu este o plantă pretențioasă, însă temperatura are un rol foarte important în procesul de vernalizare și în faza vegetativă. Plantele tinere de ceapă, bine înrădăcinate în sol, pot rezista și la temperaturi reduse de minus 4 sau minus 8 grade Celsius. Temperatura minimă de încolțire este de 3-4 grade Celsius, iar cea optimă este de 18-20 de grade Celsius. Formarea, creșterea și maturarea bulbilor au loc la temperaturi optime de 25-30 de grade Celsius. Atenție însă, temperaturile înalte inhibă formarea florilor! Umiditatea Din cauza sistemului radicular superficial, cerințele culturii de ceapă față de apă sunt relativ mari. Umiditatea în sol pe o adâncime de 30-40 de centimetri trebuie să fie de 80-90% în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor, 70-80% în timpul formării și creșterii bulbilor și 60-70% în timpul maturării bulbilor. Un sol cu o umiditate insuficientă împiedică creșterea bulbilor, însă umiditatea în exces în timpul maturării bulbilor reduce timpul de păstrare a acestora.


Lumina Ceapa are pretenții mari față de cantitatea de lumină absorbită de frunze, aceasta având o influență decisivă asupra productivității. Această legumă nu se cultivă în locuri umbroase, deoarece nu va forma bulbi și tulpini florifere. Pentru că este o plantă de zi lungă, pe parcursul formării bulbilor are nevoie de 14-16 ore de lumină. Bulbii formați în condiții optime – zi lungă și temperaturi ridicate (la culturile prin arpagic) -, deși au dimensiuni mai mici, se maturează mai repede și sunt de calitate superioară. Solul Cele mai bune soluri pentru cultura de ceapă sunt cele ușoare sau mijlocii, cu textură nisipo-lutoasă, cu o capacitate optimă de reținere a apei. Solul trebuie să fie însorit, fertil și cu reacție neutră, fără să formeze crustă la suprafață; aluviunile, de exemplu, reprezintă solul ideal pentru culturile de ceapă.


O atenție deosebită trebuie acordată combaterii buruienilor, bolilor și dăunătorilor care pun în pericol cultura.

Cei mai frecvenți agenți patogeni sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă, alternarioza cepei, mana cepei, putregaiul cenușiu al cepei etc.

Recoltarea culturii de ceapă

Recoltarea cepei se face treptat, primăvara, pentru consumul de ceapă verde și la sfârșitul verii pentru recoltarea bulbilor, de obicei la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, când frunzele au vârful îngălbenit pe o lungime de 2-3 centimetri, iar gâtul se înmoaie și se lasă pe o parte.

Recoltarea se face manual (prin smulgere), semimecanizat cu dislocatorul sau complet mecanizat cu mașina de recoltat ceapa sau combine speciale. După recoltare, ceapa se lasă câteva zile la soare pentru a se usca, apoi se curăță de frunze și se depozitează în locuri uscate și răcoroase.

În mod obișnuit, producția este de 20-30 tone/hectar, dar, în condiții de tehnologie avansată și factori climatici favorabili, se pot obține peste 35-40 tone/hectar.


Datorită sistemului de rădăcină foarte mic, a cărui masă principală se dezvoltă într-un strat de sol de 20 cm, ceapa are cerințe ridicate de sol. Cele mai bune și cele mai mari producții de ceapă se obțin pe soluri moderat compacte, bine structurate, adecvate umede, cu un conținut ridicat de humus și bogate în nutrienți. Cele mai bune sunt: ​​solurile, loess și turba. PH-ul optim pentru solurile minerale este de 6,5-7,0. Ceapa este sensibilă la deficiențele de: zinc, mangan, cupru și molibden. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar în primul an după îngrășământ ar trebui să fie: 80-120 kg N, 100-150 kg P 2 O 5 , 150-200 kg K 2 O. CONȚINUTUL OPTIMAL (în mg / dm 3 SOL) A COMPONENȚELOR NUTRIȚIONALE ÎN SOLUL PENTRU CEPENPKmg120-16060-80175-25055-75

Tehnologii de fertilizare a cepei Ținând cont de așteptările diverse ale agricultorilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a optimiza nutriția culturilor și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.

TEHNOLOGIA DE PLATINĂ


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint



5 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Țelină

bottom of page