top of page
cameliconstruct

Dovleac

Actualizată în: 31 iul. 2022



Dovleacul este una dintre culturile care dau producții bune indiferent de calitatea solului, cât timp el este bine drenat. Preferă însă solul acid sau neutru, și poate fi cultivat la semi-umbră sau chiar şi la umbră. De asemenea, propice pentru dovleac este solul umed.

Cultivarea dovleacului Seminţele de dovleac se seamănă direct, la 2-3 săptămâni după ultimul îngheţ, când pământul nu mai este îngheţat sau rece. Se fac muşuroaie din pământ la 90 cm distanţă unul de altul, distanţa dintre rânduri trebuind să fie de 1,2 – 1,8 m. Seminţele se plantează la 2,5 cm adâncime, câte 5-6 în fiecare muşuroi. Culturi premergătoare pentru dovleac Culturile ce preced dovleacul pus primăvara pot fi ceapa verde, spanacul sau salata, în timp ce cultura de toamnă urmează după fasole, mazăre, cartofi timpurii. La rândul său, dovleacul este o foarte bună cultură premergătoare pentru cereale, studiile indicând un spor de producție de 0,5-1,8 tone/hectare în cultura de grâu. Perioada de semănat la cultura de dovleac Cultura de dovlecel se înființează prin semănat direct între 15 aprilie-10 mai pentru cea din ogor (primăvara) și 10 iunie-1 iulie pentru cea din toamnă. Dovleacul se seamană mecanizat la adâncimea de 3-6 cm, norma de sămânță fiind de 4-6 kg pe hectar. Pe terenurile prelucrate înființarea culturii se poate realiza după următoarea schemă (80+70) x 50 cm pentru soiurile cu vrejul scurt,150 x 150 cm pentru soiurile cu vrejul lung, se realizează o densitate de 27.000 de plante cu vrej scurt și 13.000 de plante cu vrejul lung pe hectar.


Pe terenurile neprelucrate, dovleacul se seamănă manual în cuib cu câte 2-3 semințe puse la distanță una față de cealaltă, cuib care este acoperit cu un strat de pământ de 2-3 cm după schema 100 x 80 cm. Vom avea astfel 12.500 de plante pe hectar.

Lucrările de întreținere la cultura dovleacului în câmp constau în răritul plantelor când acestea au o frunza formată, lăsându-se 1-2 plante într-un cuib, se fac 1-2 prașile manual și 2-3 prașile mecanice, se efectuează mușuroitul la cuib, se dau 4-5 udări cu norme de 250-300 de metri cubi la hectar.

Dovleacul se cultivă pe toate tipurile de sol cu relații aer-apă reglementate, bogat în humus, fertil, încălzit rapid, permeabil și aerisit.

Solul greu, solul liber și solurile nisipoase sărace în humus nu sunt potrivite pentru dovleac. PH-ul optim pentru un dovleac este de 6,0-7,2.

Dovleacul este sensibil la furnizarea insuficientă de potasiu și magneziu în plante. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, în primul an după îngrășământ, cantitatea de îngrășăminte minerale la hectar trebuie să fie: 120-200 kg N, 200-300 kg P 2 O 5 , 150-360 kg K 2 O. Dovleacul răspunde foarte bine la fertilizare foliară.


CONȚINUTUL OPTIM (în mg / dm 3 SOL) DE COMPONENTI NUTRIȚIONALI ÎN SOLUL PENTRU DOVLEAC


N

P

K

Mg

Ca

80-100

60-80

175-200

50-75

1000-1500

Tehnologii de fertilizare a dovleacului

Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Recoltarea dovlecilor începe după 60-75 de zile de la răsărire, în luna iulie pentru cultura în ogor și durează pana la venirea brumelor pentru cea de toamna. Culesul se face manual prin detașarea fructelor cu o porțiune de peduncul.

Veți știi că dovleacul este gata de cules când se schimbă culoarea fructului și apar niște dungi găbui-verzi. Se intră la cules când semințele ajung la o umiditate de 50-60% dacă doriți să le valorificați.

Ca și producție, chiar și în sistem ecologic se pot obține 40-60 de tone/ha, uneori chiar 120 tone/ha în cultură pură. Dovleacul se poate pune și în cultură intercalată prin porumb, dar atunci producția scade la 10-15 tone/ha, iar recoltarea se efectuează după culesul cerealei.



2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Țelină

Comments


bottom of page