top of page
cameliconstruct

Morcov


Această legumă poate fi consumată atât în stare crudă, cât și preparată sub diverse forme, inclusiv sucuri naturale.Morcovul este o specie erbacee bienală sau anuală. Această legumă este bogată în caroten, care este transformat apoi de organism în vitamina A. Mai exact, un morcov de dimensiuni mici conține 30% din necesarul de vitamina A. Alte substanțe nutritive care se găsesc în morcovi sunt proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele B1, B2, B6, C, fierul, calciul, magneziul, fosforul, sodiul și potasiul.

Când se cultivă morcovii Perioada pentru înființarea culturii de morcov este cuprinsă în intervalul martie-iunie, astfel:

  • culturile timpurii de morcovi – sunt înființate mai devreme și se folosesc soiuri timpurii și semitimpurii;

  • culturile târzii de morcovi – sunt înființate mai târziu și se folosesc soiuri semitârzii și târzii. Producția lor se păstrează peste iarnă.

Pregătirea terenului pentru cultivarea morcovilor începe din toamnă, când sunt desființate culturile premergătoare, se face o discuire, urmată de fertilizarea terenului. Încorporarea îngrășămintelor poate fi făcută printr-o arătură adâncă, la 20-30 de centimetri. Soiuri de morcovi Conform Tratatului de legumicultură (Editura Ceres, 2003), principalele soiuri folosite pentru înființarea culturii de morcov sunt:

  • soiuri timpurii – cu o perioadă de vegetație de 80-110 zile;

  • soiuri semitimpurii – cu o perioadă de vegetație de 110-130 de zile;

  • soiuri semitârzii – cu o perioadă de vegetație de 130-150 de zile;

  • soiuri târzii – cu o perioadă de vegetație de 150-200 de zile.

Care sunt condițiile optime pentru înființarea culturii de morcov? Conform aceleiași lucrări științifice, pentru dezvoltarea optimă a culturii de morcov, aceasta are nevoie de condiții speciale: Temperatura Plantele de morcov nu sunt pretențioase la căldură. Semințele germinează la temperaturi începând cu 5 grade Celsius. La 10 grade Celsius, de exemplu, semințele de morcov germinează în 17 zile. Temperatura optimă pentru germinare în 6-7 zile este cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius. Temperatura preferată de morcovi este cuprinsă între 15 și 24 de grade Celsius. Temperaturile de peste 30 de grade Celsius sunt mai greu tolerate, în timp ce temperatura minimă pe care o suportă este de 3 grade Celsius. La temperaturi mai mici de minus 1 grad Celsius, planta este afectată de îngheț. Temperatura influențează dimensiunea și forma rădăcinilor, astfel:

  • peste 25 de grade Celsius – rădăcinile sunt scurte, groase și conțin o cantitate ridicată de caroten;

  • sub 14 grade Celsius – rădăcinile sunt subțiri, lungi și conțin o cantitate mică de caroten.



Vernalizarea Vernalizarea constituie trecerea plantelor de la etapa vegetativă la cea generativă (de fructificare) și are loc la temperaturi scăzute, între 5 și 10 grade Celsius. Această perioadă este cuprinsă între 30 și 40 de zile și este necesară pentru dezvoltarea tulpinii. Lumina Morcovul preferă cât mai multă lumină, fiind o plantă de zi lungă. Cu cât primește mai multă lumină, cu atât se va dezvolta mai armonios. Umiditatea Cultura de morcov are nevoie de cantități ridicate de apă în anumite stadii de creștere, precum germinare, după răsărire, în timpul dezvoltării rădăcinii. Este recomandată irigarea prin aspersie pentru o cultură calitativă și bogată. Mare atenție la umiditatea în exces, deoarece poate favoriza apariția bolilor. Ține cont de faptul că, în perioadele de secetă, rădăcinile devin lemnoase, proces care se numește lignificare. Totodată, perioadele de secetă care alternează cu umiditate excesivă duc la crăparea rădăcinilor de morcovi. Solul Morcovul este pretențios la tipul de sol. Astfel, acesta vegetează pe un sol cu fertilitate moderată, reavăn, bine drenat și afânat, ușor sau mijlociu. Solul ideal trebuie să fie luto-nisipos, nisipos, aluvial. În cazul unui sol greu, argilos, producția de morcovi va fi redusă și de calitate inferioară. pH-ul solului trebuie să fie cuprins între 5,8-7. Culturi premergătoare Culturile premergătoare celei de morcov sunt cele de dovlecei, vinete , castraveți, tomate, varză, ardei, conopidă, fasole și mazăre. Rotația culturii pentru morcovi trebuie făcută o dată la patru ani. Semănatul Semănatul semințelor de morcov poate fi făcut manual (semințele trebuie amestecate cu nisip) sau mecanic (se folosesc semințe drajate). Distanța pentru semănarea semințelor este de 5-6 centimetri între plante pe rând și 25-50 de centimetri între rânduri. Semințele trebuie plantate la o adâncime de 1,5-2 centimetri. În general, pentru cultura de câmp se folosește o cantitate de 7-8 kilograme de semințe/hectar. Dacă sunt folosite semințe drajate, norma de sămânță este de 3-4 kilograme/hectar. Pentru semănatul în grădină, este necesară o cantitate de 0,05 kilograme/100 metri pătrați.


Principalele lucrări de întreținere la cultura de morcov, care trebuie efectuate după semănat, sunt următoarele:

  • prășila oarbă – în cazul în care apar buruieni sau se formează crustă la suprafața solului. Pot fi efectuate trei prășile mecanice sau 1-2 prășile manuale;

  • rărirea – trebuie făcută atunci când apar primele 4-5 frunze. Trebuie să asiguri o distanță de 4-5 centimetri între plante pe rând. În cazul suprafețelor mai mari, precum cultura de morcovi din câmp, nu este necesară rărirea, deoarece densitatea per hectar este optimă prin semănarea mecanică și folosirea semințelor drajate.

  • irigarea – trebuie făcută după semănat și repetată la 2-3 zile, ca să asiguri umiditatea necesară pentru răsărirea plantelor, cu o cantitate de 80-100 de metri cubi/hectar. În perioada îngroșării rădăcinilor, irigarea trebuie făcută de cinci sau șase ori, cu o cantitate de 300-400 metri cubi/hectar. În zonele în care precipitațiile sunt abundente, 2-3 udări sunt suficiente.

Morcovii au cerințe scăzute de sol. Cele mai bune sunt solurile argiloase nisipoase cu subsoluri permeabile, bogate în materie organică. Pe solurile grele și ușor de crustat, rădăcinile morcovului sunt adesea deformate. Solul pentru cultivarea morcovului ar trebui să aibă un pH cuprins între 6,0-6,5. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale pe hectar ar trebui să fie: 80-120 kg N, 80-120 kg P 2 O 5 , 150-250 kg K 2 O în siturile moderat bogate în substanțe nutritive. soiuri timpurii. Este necesar să se mențină un raport fosfor / potasiu de 1: 1,5. Morcovii sunt plante sensibile la deficiențele de cupru, bor și zinc.


CONȚINUTUL OPTIM (în mg / dm 3 SOL) DE COMPONENȚI NUTRITIVI ÎN SOL PENTRU MORTE

N

P

K

Mg

Ca

100-140

60-80

100-120

60-80

1500-3000

Tehnologii de fertilizare a morcovului

Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit pentru dvs. trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și la ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Recoltarea culturii de morcov și condițiile optime pentru depozitare Pentru culturile timpurii, recoltarea se face în luna iunie, odată ce rădăcinile au un diametru la colet de 1,5-2 centimetri. Pentru culturile târzii, recoltarea morcovilor se face începând cu sfârșitul lunii septembrie și în luna octombrie. Recoltarea poate fi făcută manual (cu cazmaua) sau cu ajutorul mașinii de recoltat.

După recoltare, morcovii se adună în grămezi. Rădăcinile se curăță de frunze și pământ și se sortează, adică sunt eliminate exemplarele bolnave, tăiate sau rănite. Morcovii se păstrează în silozuri sau pivnițe, prevăzute cu sistem de ventilație. În funcție de soiul cultivat, producția poate să ajungă la 60-70 de tone/hectar.



2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page