top of page

Porumb


Cultivarea porumbului,fertilizarea foliara a porumbului. Porumbul este una dintre cele mai importante plante de cultură datorită productivității și randamentelor mari, dar și multiplelor utilizări în nutriția umană, furajarea mai multor specii de animale, dar și ca materie primă în mai multe industrii.

Cultura porumbului poate fi extrem de profitabilă indiferent de suprafață, însă pentru asta este esențial să fie respectate câteva particularități ale acestei plante.


Utilizarea multiplă a boabelor de porumb este datorată unei compoziții chimice complexe – substanțe neazotate, proteine, grăsimi și celuloză. Esențial în această compoziție este reprezentarea la nivelul a 80% din substanțele extractive neazotate a amidonului, aflat în relație negativă cu cel al proteinelor.



Cultivarea Porumbului: Informații Generale

Porumbul are o capacitate de producție cu circa 50% mai mare față de celelalte cereale, dar și o arie largă de răspândire, deoarece este puțin influențată de schimbările climatice. Mai mult decât atât, porumbul are o rezistență mare la secetă, ploi abundente, dar și la boli și dăunători, iar lucrările agrotehnice și de recoltare pot fi mecanizate total.

În afara acestor argumente, porumbul este cultivat peste tot pe glob și datorită posibilităților foarte variate de valorificare a producției. El se folosește atât în alimentația umană, cât și drept furaje pentru animale. De asemenea, din porumb se pot obține și biocombustibili și celuloză, iar unele părți – mătasea porumbului, de pildă – sunt folosite inclusiv în scop medicinal.


Cultivarea Porumbului: Rotația culturilor și lucrările solului Porumbul suportă și monocultura, dacă sunt aplicate îngrășăminte minerale și organice, însă se recomandă și rotația, pentru a nu se reduce conținutul de humus și macroelemente din sol. Deși este posibilă monocultura pe perioade îndelungate, pentru o producție optimă se recomandă rotația culturilor. Plantele premergătoare recomandate sunt leguminoasele anuale pentru boabe și furajere, cerealele păioase, inul, cânepa, cartoful, sfecla de zahăr, sfecla furajeră și floarea-soarelui. Este practicată și rotația grâu-porumb, însă recomandarea specialiștilor este ca această rotație să fie întreruptă prin cultivarea unei alte plante. Lucerna nu este o plantă premergătoare potrivită pentru porumb, mai ales în zonele secetoase, deoarece lucrena consumă multă apă și lasă o rezervă mică în sol pentru porumb. Nu este recomandată nici cultivarea porumbului după sorg sau iarbă de Sudan. Porumbul este o bună premergătoare pentru culturile de primăvară, dar și pentru grâul de toamnă, în cazul în care sunt cultivați hibrizi cu perioadă de vegetație mai scurtă.



Fertilizarea foliara a porumbului: Porumbul produce aproximativ 45-60 t / ha de masă verde. Pentru a acoperi această cerere, fertilizarea porumbului se face în funcţie de utilizarea acestuia: Destinat cerealelor: cu un randament de 1 t de grăunţe și o cantitate adecvată de paie, consumă în medie: 30 kg azot (N), 12 kg fosfor (P2O5), 30 kg potasiu (K2O), 10 kg calciu (CaO), 10 kg magneziu (MgO ), 4 kg sulf (S) sau ca SO3 – 10 kg și 11 g bor (B), 14 g cupru (Cu), 110 g mangan (Mn), 0,9 g molibden (Mo) și 85 g zinc (Zn). Prezintă o sensibilitate ridicată la deficit de zinc și medie la deficit de bor, mangan și cupru. Este nevoie de aproximativ două ori mai mult calciu și de 2-3 ori mai mult magneziu și bor decât alte boabe. Destinat ca siloz: cu un randament de 10 tone de nutreț verde, consumă în medie: 38 kg azot (N), 16 kg fosfor (P2O5), 45 kg potasiu (K2O), 20 kg calciu (CaO), 12 kg magneziu (MgO), 5 kg sulf (S) sau sub formă de SO3 – 12,5 kg și 17 g de bor (B), 13 g de cupru (Cu), 150 g de mangan (Mn), 1,5 g de molibden (Mo) și 150 g de zinc (Zn ). Prezintă o sensibilitate ridicată la deficit de zinc și medie la deficit de bor, mangan și cupru.

Tehnologii de fertilizare

Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit pentru dvs. trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, în scopul nutriției optime a culturilor, și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și la ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră


Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Tratamentele de protecție se aplică pentru buruieni, boli și dăunători și implică aplicarea de erbicide, fungicide și insecticide. Erbicidarea porumbului se efectuează prin stropirea cu produse erbicide cu aplicare preemergentă sau postemergentă. După cum se poate vedea, cultura porumbului nu este la fel de pretențioasă precum a altor cereale, însă are, totuși, particularitățile sale. Datorită numeroaselor sale utilizări, este un produs care se vinde foarte bine și care poate aduce profituri substanțiale antreprenorilor.


40 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Fasole

Orz

Grâu

bottom of page