top of page

Salată verde

Actualizată în: 2 aug. 2022


Cultura de salata verde este o afacere foarte rentabila. Pentru capatanile sale, este consumata mai ales in stare proaspata sub forma de diferite salate.Are continut ridicat in vitamine, saruri minerale si substante hranitoare.Frunzele de salata contin: fosfor, fier, calciu, posasiu precum si vitamine ca: vitamina C, vitamina A, Vitamina B1, B2.

Cultura de salata verde are perioada scurta de vegetatie (45-50 de zile), este rezistenta la frig. Se cultiva mai ales primavara devreme si toamna tarziu, prin sistemul culturilor succesive, micsorand deficitul de aprovizionare cu legume in aceasta perioada.


Cultura de salata verde este putin pretentioasa fata de caldura, semintele rasar la temperaturi de 2-3 grade Celsius.Semintele germineaza la 5-10 grade Celsius si plantele rasar in 6-10 zile de la semanat.Unele soiuri de salata la temperatura de peste 25 grade Celsius nu mai rasar. In faza de rozeta frunzele rezista la temperaturi de -5,-6 grade Celsius fara a pieri iar in faza de formare a capatanilor si de emitere a tulpinilor florale chiar si temperaturile de -2,-3 grade Celsius pot fi daunatoare. Temperatura optima de crestere a frunzelor si formarea capatanilor este de 16 grade Celsius iar pentru formarea tupinilor florale si a florilor de 20-22 grade Celsius. Salata este o planta de zi lunga, in aceste conditii are o perioada scurta de vegetatie si formeaza tulpini florale inainte de a forma capatani normale.In conditii de zi scurta, formeaza un aparat foliar bogat si capatani mari. In cazul in care se seamana primavara tarziu sau cand culturile vegeteaza datorita insuficientei de hrana si umiditate, in conditii de zi lunga, plantele intra in vegetatie si emit tulpini florale inainte de formarea normal a capatanilor. Salata este o planta pretentioasa fata de umiditate, mai ales in timpul rasaririi si formarii capatanilor, nivelul optim este de 70-80 % din capacitatea de camp a solului pentru apa.Insuficienta umiditatii din sol si temperaturile ridicate duc la obtinerea de productii mici si formarea mai devreme a tulpinilor florale. Salata prefera solurile mijlocii bogate in humus si cu valoarea pH-ului de 6-7,2.Ingrasamintele organice si cele azotoase influenteaza pozitiv vegetatia, ducand la obtinerea unor productii ridicate.Fosforul contribuie la grabirea formarii capatanii iar potasiul contribuie la obtinerea de capatani bine indesate.

Salata verde are un sistem radicular destul de slab dezvoltat, prin urmare necesită soluri fertile cu relații aer-apă reglementate. Salata verde poate fi cultivată în soluri de lut nisipos, aluvionare, pământ negru și turbă.

Cele mai potrivite sunt solurile cu un pH cuprins între 6,0-7,5. Salata verde are cerințe nutriționale ridicate, în ciuda utilizării reduse a nutrienților din sol. Aceste plante sunt sensibile la deficiențele de bor, mangan și calciu. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, cantitatea de îngrășăminte minerale pe hectar în primul an după gunoi de grajd ar trebui să fie: 60-80 k g N, 50-100 k g P 2 O 5 , 100-120 kg K 2 O.


CONȚINUTUL OPTIMAL (în mg / dm 3 SOL) DE COMPONENTE NUTRITIVE ÎN SOL PENTRU SALATĂ

N

P

K

Mg

70-90

50-70

150-250

60-75

Tehnologii de fertilizare Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit pentru dvs. trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și la ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.





Recoltare și depozitare Salata se recoltează manual sau cu ajutorul unei combine, când timpul este răcoros și nu există umezeală. Dacă frunzele sunt umede, se pot altera mult mai ușor. Tăierea căpățânilor se face la aproximativ 1 cm sub colet. După recoltare trebuie îndepărtate toate frunzele pătate, uscate sau rupte, se sortează și se așază în lădițe, una lângă alta, pe cel mult 2 rânduri, cu tăietura în sus. Salata trebuie depozitată în camere frigorifice, la o temperatură cuprinsă între 0 și 1 grad Celsius și umiditate de 95%, timp de cel mult 10 până la 12 zile.



8 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Țelină

bottom of page