top of page

VarzăVarza Alba


Pentru cultivarea varzei albe, solurile argiloase, mlaștinii, cernoziomurile, pământul negru, loess și solurile lut nisipoase sunt potrivite atunci când sunt suficient de umede. Evitați solurile ușoare, nisipoase și prea uscate, precum și acidulate. Cele mai bune soluri sunt cele cu un pH de 6,2-7,7. Varza albă este o legumă cu cerințe nutriționale ridicate; oferă cele mai bune producții în primul an după aplicarea gunoiului de grajd. Dozele de îngrășăminte minerale aplicate solului depind de abundența de nutrienți de care dispun plantele în sol, de cantitatea de îngrășăminte organice introduse, de irigarea în plantație și de precoceitatea soiului. Dozele de îngrășământ calculate pe baza analizei chimice a solului trebuie reduse cu numărul de componente introduse cu gunoi de grajd sau îngrășăminte verzi. Dacă nu a fost efectuată analiza solului,2 O 5 , 200-240 kg K 2 O. Dacă plantaţia este irigată, dozele de îngrăşământ pot fi mărite cu până la 50%, în special azot (leşiere). CONȚINUT OPTIM (în mg/dm 3 de SOL) DE COMPONENTE NUTRIȚIONALE ÎN SOL PENTRU VARZA ALBĂ:

M

105-120

P

50-60

K

160-190

Mg

700-1200

VARZA ROSIECerințele verzei roșii sunt similare cu cele ale verzei albe. Varza roșie, totuși, este mai sensibilă la secetă și deficitul de apă din sol. Este nevoie de un sol mai fertil și mai bogat în humus. Se comportă cel mai bine pe cernoziomuri, sol negru, soluri aluviale mai ușoare, podzoli și soluri mlăștinoase bogate în humus. Varza roșie necesită un pH în intervalul 6,2-7,8. Varza roșie necesită mai mult potasiu. Potasiul crește foarte mult randamentul și provoacă o culoare mai intensă a frunzelor. Fertilizarea excesivă cu azot reduce numărul de pigmenți din frunze. Dozele de îngrășământ calculate pe baza analizei chimice a solului trebuie reduse cu numărul de componente introduse cu gunoi de grajd sau îngrășăminte verzi. Dacă nu a fost efectuată analiza solului,2 O 5 , 200-270 kg K 2 O. Dacă plantaţia este irigată, dozele de îngrăşământ pot fi mărite cu până la 50%, în special azot (leşiere). CONȚINUT OPTIM (în mg/dm 3 de SOL) DE COMPONENTE NUTRIȚIONALE ÎN SOL PENTRU VARZA ROȘIE:

M

105-120

P

50-60

K

160-190

Mg

700-1200


VARZA CREATA

Varza are o climă mai scăzută și cerințe de sol decât varza albă. Este mai puțin sensibil la temperaturi scăzute și secetă. Cultivarea solului și fertilizarea sunt aceleași ca și pentru varza albă timpurie. Dozele de îngrășământ calculate pe baza analizei chimice a solului trebuie reduse cu numărul de componente introduse cu gunoi de grajd sau îngrășăminte verzi. Dacă nu s-a efectuat analiza solului, atunci numărul de îngrășăminte minerale la hectar cu doza completă de gunoi de grajd ar trebui să fie de 100 kg N, 70-90 kg P 2 O 5 , 200-240 kg K 2 O. Dacă plantația este irigată , dozele de îngrășământ pot fi crescute cu până la 50%, în special azot (leșiere). CONȚINUT OPTIM (în mg/dm 3 de SOL) DE COMPONENTE NUTRIȚIONALE ÎN SOL PENTRU VARZA SAVOIA:

N

105-120

P

50-60

K

160-190

Mg

55-65

C

700-1200


VARZĂ DE BRUXELLESVarza de Bruxelles are cerințe nutriționale mai mici decât varza albă. Oferă randamente bune pe aproape toate solurile cu raporturi aer-apă reglate, bogate în humus și calciu. Varza de Bruxelles necesită un pH în intervalul 6,2-7,8. Este bine să crești varză de Bruxelles în al 2-lea an după gunoi de grajd. Varza de Bruxelles necesită mult calciu și potasiu. În cazul deficitului de calciu, apare rumenirea internă a capetelor; în cazul unui deficit de potasiu, capetele sunt libere. Această varză necesită și mai mult bor. În absența acestei componente, frunzele tinere sunt de culoare verde deschis, deformate, răsucite, rigide și casante. Tulpinile cu muguri apicali și vârfuri de creștere devin maro și mor. Plantele sunt, de asemenea, sensibile la deficitul de molibden. Această deficiență face ca frunzele să își schimbe culoarea de la verde la gri sau albastru-verde. Cloroza și necroza se dezvoltă la marginile frunzelor din vârfurile tulpinii, iar frunzele cele mai tinere tind să putrezească. Dacă nu a fost efectuată analiza solului, atunci numărul de îngrășăminte minerale pe hectar cu doza completă de gunoi de grajd (în al doilea an după gunoi de grajd ar trebui să fie cultivate varză de Bruxelles) ar trebui să fie de 150-200 kg N, 70-120 kg P2 O 5 , 200-250 kg K 2 O. Dacă plantaţia este irigată, dozele de îngrăşământ pot fi mărite cu până la 50%, în special azot (leşiere).


CONȚINUT OPTIM (în mg/dm 3 de SOL) DE COMPONENTE NUTRIȚIONALE ÎN SOLUL PENTRU VARZA DE BRUXELLES:N

105-120

P

60-70

K

190-220

Mg

65-75

Ca

1000-1500

Tehnologii de fertilizare

Ținând cont de diferitele așteptări ale fermierilor în ceea ce privește nutriția culturilor, ți-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a hrăni optim cultura și sunt de referință. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozei individuale a produselor indicate, vă invităm să contactați Echipa noastră.

18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page