top of page

Alege să ai recoltă maximă la grâu și orz prin tratarea acestora înainte de semănat cu STIM+


Cerealele constituie o parte semnificativă a suprafeței cultivate în Republica Moldova. Cu toate acestea, randamentele obținute sunt departe de potențialul oferit de soiurile moderne.

Fertilizarea corectă constituie unul din criteriile de bază care contribuie la formarea recoltei. Prin urmare, pentru o dezvoltare corespunzătoare a culturii și obținerea unei recolte satisfăcătoare, este necesar să se asigure o gamă bogată de nutrienți în stratul superficial de sol.

În ceea ce privește nutriția, elementele asigurate în faza inițială de creștere sunt cele responsabile de dezvoltarea sistemului radicular, deoarece ne garantează toleranța ulterioară la deficiențele temporare de apă și creșterea absorbției de nutrienți.

Producția de cereale este produsul a doi factori: numărul de semințe pe unitatea de suprafață și masa acestora. Procesul de creare a recoltei începe deja în primele etape ale dezvoltării plantelor.

Soiurile de grâu cu un potențial înalt de producție trebuie să aibă o rezistență bună la principalii factori de risc ai climatului din Republica Moldova, toleranță bună față de principalele boli foliare și să permită creșterea unei culturi de calitate.


Recolte bogate, de calitate și cu costuri reduse pot fi realizate numai respectând tehnologia de producere, astfel încât să poată fi valorificate eficient resursele genetice ale plantelor. Dintre aspectele tehnologice privind protecția plantelor, tratamentul semințelor prezintă un rol esențial în formarea recoltei, chiar dacă este realizat înainte de înființare a culturii.

Neglijând această etapă, prin nerealizarea sau prin aplicarea unui tratament incorect (aplicarea cantităților prea mari sau prea mici de produs, neacoperirea completă și a tuturor boabelor etc.) vom provoca pierderi de producție și uneori chiar vom fi nevoiți să „întoarcem cultura”, în cazul unui atac puternic de dăunători. Totodată, și atacul de boli produce mari pagube în culturile de cereale păioase.

Tratamentul semințelor se face preventiv, pentru a proteja plantele de agenți patogeni ce se pot răspândi prin semințe, sol și dăunători „de sol”. Atacul acestor organisme dăunătoare se manifestă în perioada de germinare – răsărire și este, în cele mai multe cazuri, accentuat la practicarea monoculturii, fiind influențat însă și de alți factori (zona geografică, condițiile climatice, gradul de îmburuienare).

Una dintre verigile cele mai importante în tehnologia de producere a cerealelor de toamnă o constituie tratarea seminţelor înainte de semănat.

Tratarea semințelor este o metodă simplă, eficientă și relativ ieftină, care se practică înainte de semănat, toamna și primăvara la cerealele păioase (grâu, orz, orzoaică, secară, triticale).


Îngrășământul lichid, biostimulator cu microelemente STIM+ pentru tratarea înainte de semănat a materialului semincer al culturilor cerealiere de toamnă și de primăvară, oferă toate macro și microelementele necesare.

Are proprietăți biostimulatoare datorate:

 1. Aminoacizilor suplimentari

Aminoacizii sunt compuși esenţiali ai proteinelor, enzimelor (activatori ai tuturor proceselor metabolice), ţesuturilor și organelor vegetative și reproductive ale plantelor. Aceste substanţe organice sunt necesare pentru „construirea” plantei și pentru activarea funcţiilor ei metabolice.

 1. Acizilor humici și acizilor fulvici.

Acizii humici sunt molecule organice de natură coloidală care „completează” ușor elementele nutritive și le transportă în plante.

Acizii fulvici sunt substanţe care pot neutraliza în teren reziduurile produselor aplicate și ale substanţelor toxice, eliminate de rădăcinile lăsate în teren ca resturi din cultură. Acestea din urmă, încetinesc activitatea rădăcinilor plantelor cultivate pe același teren în următorul an.

Acizii fulvici stimulează procesele fotosintetice chiar și în perioadele cu lumină puţină, contribuie la diviziunea, cât și creșterea celulelor, cresc rezistența plantelor la factori abiotici și biotici. În acest mod, este asigurată germinarea și răsărirea mai bună a culturilor, dar și un puternic efect anti-stres, fiind stimulate procesere fizilologice în plante.

Beneficii pentru fermier:

 • germinarea și răsărirea rapidă a culturilor(accelerarea apariției);

 • constituirea bazei unei culturi sănătoase;

 • o mai bună sănătate a plantelor și o rezistență mai mare la factorii ecologici de stres;

 • randamente mai mari.

Beneficii pentru plantă:

 • o bună nutriție a plantelor chiar de la germinare;

 • asigurarea condițiilor pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor tinere;

 • consolidarea sistemului radicular;

 • creșterea rezistenței la secetă în perioada răsăririi.

Compoziție:

Azot (N) 2,2 %,31 gr/l

P205 1,6%,22,6 gr/l

K2O 2,2 %,31 gr/l

MgO 1,5%,21,1 gr/l

SO3 8,9 %,126 gr/l

Bor(B) 0,500 %,7 gr/l

Fier(Fe) 2%,28,3 gr/l

Mangan(Mn) 0,700%,10 g/l

Molibden (Mo) 0,130 %,1,84 gr/l

Zinc (Zn) 0,900 %,12,73 gr/l

Nichel(Ni)0,010%,0,14 gr/l

Titan dizolv.in apa (Ti)0,300 %,4,23 gr/l

Aminoacizi in general 0,4%,5,64 gr/l

Aminoacizi liberi 0,14 %,1,2 gr/l Masa substantei organice 2,5% ,35,25 gr/l

acidul humino total 1,4 %,19,74 gr/l Acid folic 1,4 %,19,74 gr/l

Schema de aplicare a ingrasamintului STIM +:

1.Turnați cantitatea planificată de apă în rezervorul mașinii de tratare a semintelor.

2.Apoi adăugați o cantitate măsurată de insecticide si fungicid și porniți mixerul.

 1. Când agitatorul este pornit, adăugăm o cantitate măsurată de îngrășământ STIM + (350-400 ml / 100 kg semințe).

AVERTIZARE! Agitați energic înainte de a deschide recipientul STIM +. Prelucrarea trebuie să se efectueze la 1 tonă de semințe (împreună cu fungicidul si insecticidul) la o rată de 3,5-4 l de microfertilizant la 10 l soluție de lucru. Înainte de procesare, verificați pregătirile pentru compatibilitate. Amestecul nu trebuie să precipite.

Recomandat pentru culturi cerealiere, Griu de toamna sau primavara,orz de toamna sau primavara .

Doza recomandata la tona:3,5-4 litri249 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page