Cultivarea porumbului a căpătat amploare în ultimele decenii, acesta devenind una dintre cele mai importante plante de cultură în țări precum Moldova,România sau Germania.
Fertilizarea pe măsura consumului specific constituie punctul de plecare în obținerea de producții ridicate de boabe cu valoare energetică deosebită, bogate în amidon, sau de furaj de înaltă digestibilitate. Toate acestea pot fi influențate prin aplicarea macroelementelor azot, fosfor, potasiu dar și a microelementelor. Planul de fertilizare este esențial în tehnologia de cultură a porumbului. Trebuie limitate pierderile de nitrați și fosfați din îngrășămintele aplicate la sol iar pentru satisfacerea necesarului nutritiv ridicat trebuie aplicate produse cu grad ridicat de solubilitate și accesibilitate pentru plante. Aprovizionarea prin frunză cu macro și microelemente oferă avantajul disponibilității imediate a acestora în locul dorit și la momentul oportun. De la 6-8 frunze, stresul cauzat de temperaturile scăzute sau prea ridicate, lipsa sau excesul de apă, aplicarea necorespunzătoare a erbicidelor blochează creșterea plantelor, ceea ce duce implicit la diminuarea profitului. De exemplu, culoarea albăstrui-violet a frunzelor de porumb arată carența de fosfor. Răsucirea, necrozarea vârfurilor și albirea limbului foliar sunt simptome tipice de intoxicație cu erbicide aplicate în condiții de temperatură scăzută sau într-o fază de vegetație prea avansată.recomandam aplicarea ingrasamintului total solubil in apa de tip NPK ,MAXIMUS 20-20-20 ce contine microelemente chelate si un complex de aminoacizi,doza recomandata la ha este de 1-1,5 kg.
Zincul este cel mai important microelement pentru plantele de porumb. Carența acestuia poate duce la diminuarea producției cu până la 40%. Are rol în sinteza hormonilor de creștere, a proteinelor și a clorofilei.
Este esențial în transportul calciului în planta de porumb, este necesar pentru alungirea tulpinii, creșterea frunzelor, a radăcinilor și este foarte important pentru formarea boabelor.
Carența de zinc apare pe cernoziomuri, pe soluri humoase, pe soluri cu pH ridicat sau pe soluri compactate. Trebuie acordată o atenție deosebită prevenirii acesteia, mai ales în primăverile reci și umede, sau în cazul fertilizărilor cu fosfor, care pot bloca zincul în sol.
Plantele cu carență de zinc au rădăcini scurte și frunze mici. Tulpinile plantelor afectate prezintă internoduri scurte. Frunzele devin alb-gălbui la interior, dinspre tulpină spre exterior, uneori putând avea aspect de “mugur alb”.Recomandam aplicarea ingrasamintului foliar Ekolist Mono Zinc Ekolist mono Cynk,doza recomandata la ha este de 1,5-2 l .
Borul joacă un rol foarte important în formarea și calitatea polenului, în fecundare și implicit în formarea boabelor, influențând numărul de boabe pe știulete.
În condiții de secetă, aplicarea foliară a borului îmbunătățește gradul de fecundare. Borul face parte din structura pereților celulari. De asemenea, facilitează transportul zaharurilor, important la formarea amidonului în boabe.
Carența de bor se identifică pe seama petelor albe cu aspect de ceară localizate pe frunze. Plantele afectate au formă de tufă și nu reușesc să producă panicul, știuleții sunt incomplet formați sau nu se formează deloc. Carența de bor este favorizată de secetă, apare frecvent pe soluri nisipoase și cu pH ridicat sau pe solurile cu un conținut ridicat în azot și calciu. Dat fiind faptul că borul nu este legat în sol, poate fi ușor spălat asemenea azotului și sulfului.Recomandam aplicarea ingrasamintului foliar : Ekolist Mono Bor Ekolist mono Bor 1 litru la ha.
Magneziul, ca element de transport, are rol de aprovizionare a celulelor cu azot și fosfor. Este “atomul” central al moleculei de clorofilă, de aici si rolul său esenţial în fotosinteză. Activează un număr mare de enzime şi contribuie la echilibrul acido-bazic din celulă.
Carența se evidențiază prin dungi de culoare galben pal între nervurile frunzelor, iar in stadii mai avansate dungile capătă aspect roșu-purpuriu spre vârf și margini. Carența este favorizată de temperaturile scăzute și de umiditate, de solurile nisipoase și acide dar și de solurile cu conținut ridicat în potasiu (antagonismul potasiu-magneziu). Aminoacizii ca elemente cheie pentru diminuarea stresului dat de erbicide. Erbicidele, îndeosebi cele sulfonilureice și hormonale, cauzează adesea stres plantelor de porumb. Creșterea și diviziunea celulară sunt controlate de fitohormoni formați din proteine care, la rândul lor, sunt formate din aminoacizi.
Pentru a ajuta planta în situații de stres, în vederea decontaminării și compensării efectelor negative ale substanțelor active, recomandăm aplicarea de aminoacizi sub formă de aminoacizi cu microelemente MAXIMUS AMINO MICRO MAXIMUS AminoMicro Universalodată cu erbicidele,doza recomandata la ha este de 0,5 kg .
– Fertilizarea foliara trebuie facuta atunci cand stomatele sunt deschise, de obicei seara tarziu sau dimineata devreme, si cand temperatura nu depaseste 22 grade Celsius. Roua de pe frunze ajuta la aderarea fertilizantului foliar.
– Este ideal a se verifica prognoza meteo, o ploaie in 24-48 ore de la aplicare poate avea o influenta negativa asupra eficienta ingrasamantului.
コメント