top of page

Program de aplicare a îngrășămintelor foliare la pomii fructiferi și anume la mere

Aplicarea foliara ofera o oportunitate pentru livrarea nutrientilor necesari plantei direct pe frunze, flori sau fructe in momentele in care este necesara o interventie rapida asupra plantei. Vremea rece in timpul infloririi sau solul rece primavara limiteaza adesea disponibilitatea de nutrienti in sol in timp ce cresterea plantei este conditionata de fertilizanti in aceasta perioada critica.

De asemenea, cererea de nutrienti pentru dezvoltarea frunzelor in perioada rapida de crestere depaseste rata la care pot fi furnizate la sol prin procesele de absorbtie de la radacina si de transport prin planta. In acest caz, aplicarea foliara poate oferi cele mai bune mijloace de furnizare a macroelementelor. Aplicarea foliara trebuie totusi sa fie considerata drept o metoda pentru completare a programelor de fertilizare aplicate la sol, nu ca un substitut pentru acestea.

Vă propunem în continuarea recomandări de utilizare și perioadele de aplicare a îngrășămintelor foliare.


1. Faza de înmugurire a mugurilor

  • în scopul creșterii rezistenței la temperaturi scăzute recomandăm aplicarea produsului Ekolist Mono Zinc, doza recomandată este de 3l/ha.

2. Faza: Începutul dezvoltării mugurilor

  • În scopul regenerării daunelor cauzate de îngheț administrăm într-o cantitate de 5l/ha

  • Primăvara,la începutul sezonului de vegetație până la stadiul de mugure verde,se recomandă administrarea îngrășîmintului foliar complex ,în doza de 4 l/ha,Maximus Extra PK.

  • În scopul Regenerării daunelor cauzate de îngheț, îmbunătățirea stării pomilor după iarnă, rezistență crescută la temperaturi scăzute 1-2 proceduri. După înflorire, zincul poate fi utilizat la o doză de 4x mai mică decât această perioadă,recomandăm combinarea a doua produse: 5l/ha+ 2-3l/ha.

3. Faza de dezvoltare a mugurelui:Mugure verde

  • Scopul îmbunătățirii aprovizionării arborilor cu azot, fosfor, potasiu și bor. Îmbunătățirea stării generale de sănătate a primelor frunze,se recomandă administrea complexului Maximus 20-20-20 ,in doza de 5l/ha + Ekolist Mono Bor 1l/ha .

  • Eliminarea procedurii de deficiență de fier este deosebit de importantă în cazul unor soiuri – Sampion, Golden, Idared și Pinova. Recomandăm administrarea Ekolist mono Jelezo, în doză de 0,5-1 l/ha.

  • Deasemenea,în faza de dezvoltare a mugurilor,în scopul înflorii și setării fructelor, evitând posibile deficiențe de fosfor din cauza temperaturilor scăzute,recomandăm obligatoriu utilizarea îngrășămintului foliar pe bază de fosfor Maximus extra P ,în doza de 2-4l/ha + Ekolist Mono Bor doza recomandată de 1l/ha.

4. Faza de cădere a petalelor la flori.

Conservarea păstrării fructelor pe buton. Limitarea rumenirii. Pe de altă parte, în lipsuri severe sau în condiții care împiedică aprovizionarea cu bor, puteți efectua proceduri suplimentare de fertilizare la aproximativ 14 zile de la înflorire,cu Ekolist Mono Bor,doza recomandată este de 1l/ha.


5.Faza de dezvoltare a mărului, Începe creșterea fructului

  • Pentru a preveni deformarea fructelor, asigurați rata optimă de divizare a celulelor la fruct. Mai ales în perioadele cu vreme rea (temperaturi scăzute) – proceduri la fiecare 10-14 zile. În primele șase săptămâni după înflorirea a trei tratamente cu Maximus Extra P ,2-4 l/ha MAXIMUS Extra P (N 12+P 50+K 6)

  • Pentru Accelerarea fructelor, îmbunătățirea gestionării apei a plantelor. Numărul de tratamente cu potasiu depinde de cerințele tipului de măr. Aplicați la 4-6 săptămâni după înflorirea a patru tratamente cu Maximus Extra K cite 4-5 l/ha MAXIMUS Platinum extra K (14 + 8 + 32)

  • În caz de deficiență de performanță se poate de aplicat în doza de 0,5-1 l la ha Ekolist Mono Jelezo Ekolist mono Fier

6. Faza de dezvoltare a mărului În perioada de creștere a fructului

  • În perioadele stresante care fac imposibilă obținerea macrocomponentelor alimentare din sol,recomandăm aplicarea Maximus extra PKMg în doză de 3-5 l/ha

  • În condițiile rezistenței la stres abiotic. Acțiune puternică antistres. Mai multe proceduri pe sezon la fiecare 10-14 zile. În perioadele de factori nefavorabili pentru creșterea și productivitatea plantelor. administră și în această fază produsul Ekolist Mono Jelezo(fier)cu un conținut de 140 gr/l de fier,doza recomandată este de : 0,5-1 l/ha

7. Faza de dezvoltare a mărului. Fructul – dimensiunea unei nuci italiene

  • Scopul prevenirii bolilor fiziologice ale fructului, rezultate din lipsa de calciu. De la 5 la 8 tratamente, la fiecare 10-14 zile (cu până la 1 săptămână înainte de recoltare, în funcție de soiul de măr și de vreme). Utilizați doze mai mici de îngrășământ în fazele timpurii ale dezvoltării fructelor, doze mai mari în fazele ulterioare Recomandăm Calciu Ekolist doza la ha de 3-8 litri.

8. Faza de creștere intensivă a fructului

  • Pentru prevenirea deficitului de magneziu, activarea procesului de fotosinteză.Recomandăm 1-3 spray-uri la fiecare 10-14 zile (procedurile sunt deosebit de importante pentru soiurile sensibile la deficiența de magneziu – Golden),cu Maximus extra Mg,doza de 4-8 l/ha.

  • În lupta intervențională împotriva deficiențelor de micronutrienți, în special în condițiile cînd se împiedică primirea lor.recomandăm administrarea Ekolist Mono Jelezo (fier) doza de 0,5-1 l/ha

9. Faza ,mijlocul lunii august,

  • Obținând o culoare expresivă, verde a pielii fructului în timpul maturarii. De două ori la 2 săptămâni. (Procedura are ca rezultat un contrast clar între culoarea principală a fundalului și fardul) se recomanda Ekolist Mono Mangan cu un conținut de 158,16 gr/l ,doza recomandată la ha de 2-3 l/ha EKOLIST mono Mangan

10. Faza de dezvoltare a mărului Cu 6 săptămâni înainte de recoltare

  • Pentru îmbunătățirea culorii fructelor se recomandă Maximus extra P cu doza de 2-4 l/ha MAXIMUS Extra P (N 12+P 50+K 6)

11. Faza de dezvoltare a mărului cu 4 săptămîni înainte de recoltare.

  • Pentru îmbunătățirea culorii fructelor administrăm Maximus Extra PK doza de 4-5 kg/ha MAXIMUS Platinum extra PK(5+20+35)

12.Faza de dezvoltare a mărului cu 2 săptămîni înainte de recoltare.

  • Pentru îmbunătățirea culorii fructelor se recomandă repetat administrarea Maximus Extra P doza recomandată de 3-5 l/ha

13.Cu puțin timp înainte ca frunzele să cadă după primul îngheț

  • În scopul accelerării mineralizării frunzelor căzute. Procedura limitează formarea de corpuri de fructe de cimbru de mere recomandăm administrarea a 50 kh/ha Uree Uree (S) 40,7 % + 5,5 % Sulf


2 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page