top of page
cameliconstruct

Tehnologia cultivării lavandei. Plantare, fertilizare, întreţinere.

Lavanda sau levănțica este un arbust peren care face parte din familia Laminacee. Are frunze veșnice, de regula de culoare verde-argintie. Atinge maturitatea în 2-5 ani și traiește în zona noastră 40-50 de ani. În Vestul Europei există însă plantații vechi de 80-100 de ani.

Lavanda este cultivată de mii de ani pentru parfumul său deosebit, dar și pentru proprietățile sale calmante și antiseptice.

Este un arbust cu o floare foarte frumoasă, de diferite culori (albastru, mov, roz, alb). Lavanda este simbolul regiunii Provence din Franța și are parfum mediteranean.

Este utilizată pentru fabricarea parfumurilor și uleiurilor esențiale.Este un arbust care nu necesită o atenție deosebită, doar irigare regulată, în caz de secetă.

Se recomandă plantarea arbuștilor de lavandă în fața tufelor de trandafiri. Lavanda are rezistență la dăunători precum afidele și protejează în acest fel trandafirii.

Solul ideal şi pregătirea lui pentru înfiinţarea culturii, fertilizarea lavandei

Terenul pe care urmează să plantezi lavanda ar trebui sa fie unul fertil, reavăn și bine drenat. Sunt indicate solurile: nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase. PH-ul solului ușor alcalin ar trebui sa aibă o valoare de 6,5 – 7,5.

Pregătirea terenului:

  • desfundă terenul la 40-50 cm adâncime,

  • încorporează îngrăşăminte chimice anume: N(azot) 20 kg/ha,Fosfor (P) 70-80 kh/ha,Potasiu (K) 80-100 kg/ha

  • ara superficial, la 20-22 cm, cu 2-3 săptămâni înainte de plantarea lavandei și încorporează în sol îngrăşământ pe baza de Fosfor și Potasiu.

  • menține solul curat de buruieni până la plantare. Poți executa lucrarea manual sau mecanizat, folosind grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colți.

Pentru că rădăcinile plantelor ajung până la 2,8 metri, în al 5-lea an de viață, plantațiile de lavandă au efect antierozional, deci pot fi înfiinţate pe pante, câtă vreme unghiul acestora de înclinare nu depăşeşte 15 grade.

Cum se face înmulţirea, plantarea lavandei.

Plantele de lavanda pot fi înmulţite prin: butăşire, seminţe, marcotaj sau separarea tufelor.

Cea mai eficientă dintre metoda este butăşirea. Tot ce trebuie să faci este să:

  • acoperi straturi de sol de 80-120 cm lăţime cu folie neagră de mulcire de 30 microni

  • tai tulpini lemnoase de lavandă lungi de cel puţin 15 cm şi nu mai subţiri de 30 mm. Dacă ai posibilitatea, taie-le de la plante care au implinit deja 3 ani.

  • cureţi 8-10 cm de tulpina de frunze, începând de la bază.

Urmează să plantezi tulpinile tăiate. Le poţi pune intr-un amestec de turba şi nisip sau direct în camp. În ambele cazuri, va trebui sa foloseşti un stimulent de înrădăcinare.

Lavanda se plantează toamna sau primăvara. În condiţiile în care planta este rezistentă la ger, supravieţuind chiar la temperaturilor de – 15 grade Celsius, se recomandă, totuşi, plantarea de toamnă. Aceasta permite mai bună înrădacinare a plantelor.Rădăcinile butaşilor plantaţi în toamnă vor avea mai mult timp să se dezvolte, comparativ cu ale celor puși în primăvară.

Plantarea butaşilor se face la 50 cm unul de celălalt, cu o distanţă de 1 m între rânduri, în medie, circa 10.000 de butaşi trebuie pentru a înfiinţa o cultură de lavandă de un hectar.


Lavanda este o cultură rezistentă.

Deşi este rezistentă la secetă, lavanda are nevoie de apă. În consecinţă, e recomandat să instalezi un sistem de irigare prin picurare pe plantaţie. Veţi putea să îl folosiți pentru a iriga cultura de cel puțin 4 ori pe saptămână în perioadele caniculare însă nu în exces. Dacă apa ajunge să se bălțească pe sol, vreme de 4-5 zile la rând, plantele de lavandă pot putrezi.


Fertilizarea lavandei:

Cel mai bun moment pentru a face fertilizarea foliară a lavandei este începutul sezonului de creștere, astfel încât în ​​primăvară – în funcție de condițiile meteorologice, în martie sau aprilie, se recomandă aplicarea următoarelor îngrăşăminte foliare:

Maximux 20+20+20 în doză de 3-4 kg la ha.

Nitrat de calciu 17% în doză de 2-4 l la ha

Ekolist PK 5-7 l la ha

Următoarea fertilizare recomandată de specialiştii noştri este perioada creşterii intensive a plantei:

Maximus extra P doza recomandată la ha este de 3-4 kg .

Maximus Amino-Micro în doză recomandată la ha de 0,3-0,5 kg .

Următoarea fază recomandată de fertilizare foliară este perioada începerii înfloririi plantei.

Ekolist Mono bor 1-2 l la ha


Lavanda înfloreşte de 2-3 ori pe an, în perioada mai-septembrie. Indicat e să începi recoltarea abia după ce au înflorit aproximativ jumătate dintre arbuştii de pe plantaţie.

În primii 2 ani, producţia de lavandă ar urma să fie cam 500 kg la hectar. Din anul al 3-lea însă, cantitatea ar putea ajunge şi la 3.000-4.000 kg. Din al 5-lea an, producţia ar trebui să fie de circa 5.000 kg la hectar. Este vorba însă, despre flori verzi. Prin uscare, cantitatea se va înjumătăţi.

Producătorii de ulei de lavandă au nevoie de flori proaspete, recoltate în urma cu cel mult 24 ore. Le pot folosi şi pe cele uscate însă, procesul de distilare e mai greu, iar producţia de ulei, mai mică.

Florile uscate le vei putea vinde către companii farmaceutice. Sunt cel puțin 20 companii în România și Moldova care cumpără florile cu tijă şi pai, pentru a le folosi la ceaiuri aromatice şi la prepararea de tincturi. Lavanda mai este cumpărată și de către producătorii de produse antiinsecte, deodorizante, dar şi cei care fac aranjamente florale.

În medicina naturistă, produsele pe bază de lavandă sunt folosite pentru tratarea unei game largi de afecţiuni, de la dureri reumatice, la căderea părului. De asemenea, lavanda e folosită în industria cosmetică.



5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page