top of page

Zmeură


Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust fructifer solicitat tot mai mult pe piața produselor ecologice. Este cultivat de mii de ani deoarece fructele au proprietăți medicinale, iar ultimele cercetări au scos la iveală efectul anticancerigen și antioxidant al acestora.

Zmeurul produce începând din al doilea an de la plantare. Zmeura de cultură din soiuri ameliorate este de dimensiuni mai mari, poate să fie păstrată 1-2 zile și se dă la congelare. Cultivatorii de zmeur pot obține venituri substanțiale și sigure de la un an la altul deorece, se poate obține prețuri avantajose. Cheluielile sunt mici atât la înființare cât și la întreținerea plantației. Zmeurul este o plantă perene cu o durată de exploatare de 10-14 ani.


Înființarea plantației

  • se seamănă un amestec de graminee perene pentru fan: cultura va fi înființată în perioda de conversie de 3 ani, pentru ca îmbogățește terenul în humus.

  • se trasează drumurile principale și parcelarea; se va ține cont de orientarea rândurilor, care se face pe direcția nord-sud sau pe terase.

  • se va încorpora odată cu arătura adâncă și 30 de tone/ha de îgrășământ organic provenit de la o fermă ecologică de creștere a animalelor.

  • platarea se face ori toamana ori primăvara;

  • dimensiunea gropilor este de 30/30/30 cm;

  • distanța de plantare este de 2,5-3 m între rânduri și 0,5- 1 m pe rând;

  • fiind autofertile, soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori.

Lucrări de întreținere

  • solul se întreține ca ogor negru;

  • la 2 ani se aplică 3/4kg gunoi de grajd la metru pătrat;

  • în perioada secetoasă este necesar udatul;

  • primăvara se înlătură de la bază tulpinile uscate (de doi ani) care au rodit;

  • tulpinile anuale se răresc, lăsându-se 18-20 tulpini la 1 metru liniar de bandă lată de 50 cm;

  • lăstarii de prisos se înlătură;

  • se fertilizează cu must de gunoi 3-4 l/planta (1 parte must și 4 părți apă);

  • Protecția fitosanitară se realizează prin selectarea unor soiuri rezistente la boli și dăunători; arderea buruienilor; protecția organismelor în mod normal dăunătorii (locuri pentru cuibărit, garduri naturale); și se aplică produse pe baze de plante, uleiuri vegetale aromatice și anumite pesticide clasice pe bază de sulf sau cupru.



Pentru cultivarea zmeurei, pozițiile bune ar trebui să fie selectate cu sol fertil bogat în nutrienți și carii, cu o structură bună și capacitate mare de apă, cu un pH ușor acid de 5,5-6,5.

Zmeura nu trebuie cultivată în zonele joase unde se formează zone stagnante de îngheț. Acest lucru crește riscul de congelare în timpul iernilor aspre și deteriorarea plantelor în timpul înghețurilor la nivelul solului. În locurile în care se formează ceața, există un pericol mai mare de infestare a lăstarilor și fructelor prin boli fungice.

Pentru a obține o cultură de înaltă calitate, este necesar să se aibă grijă în special de agrotehnica corespunzătoare.

Fertilizarea este un element esențial al acesteia. Aceasta ar trebui efectuată pe baza rezultatelor studiilor privind bogăția solului și conținutul mineral al frunzelor.

Fertilizarea minerală ar trebui să fie completată de fertilizarea foliară, care este o metodă pentru realimentarea rapidă a nutrienților din plantă.


Tehnologii de fertilizare Având în vedere așteptările diferite ale fermierilor în ceea ce privește nutriția culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete pentru fertilizarea frunzișului. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt de natură ilustrativă. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozei individuale a produselor indicate, vă invităm să contactați echipa noastră.

Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Recoltarea Recoltarea fructelor se face la 3-4 zile, de aproximativ 7-8 ori. Se recoltează în coșulețe de plastic de 0,25-0,50 kg, așezate în lădițe de tip olandez. Într-o oră se pot recolta 3-4 kg de către o persoană.



9 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Nuci

Piersici

bottom of page