top of page

Mere


În ultimii ani, a crescut interesul pomicultorilor față de înființarea livezilor de măr superintensive, unde densitatea de plantare la hectar mai mare și diversitatea soiurilor par să meargă mână în mână cu productivitatea.

Mărul (Malus domestica, Malus pumila) este o specie de plante din familia Rosaceae, care cuprinde numeroase soiuri. Datorită capacității de aclimatizare la condiții diferite de mediu, cultura mărului este foarte răspândită la nivel mondial, bananele, pepenii și portocalele fiind singurele fructe care dau o producție mai mare decât merele.

Cele mai însemnate producții sunt înregistrate în Europa și Asia, dar mărul se cultivă pe suprafețe întinse și pe continentul american.


Mărul ocupă, în Moldova, aproximativ o treime din suprafața totală a livezilor, ceea ce îl situează pe locul al doilea, după specia prun. Sunt cultivate atât soiuri din sortimentul mondial, cât și soiuri românești, împărțite în trei grupe: soiuri de vară, de toamnă și de iarnă. Dintre soiurile întâlnite pe teritoriul României, amintim soiurile de Romus, Generos, Delia, Cardinal, Idared, Jonathan, Golden Delicious, Florina, Starkrimson, Pionier, Frumos de Voinești, Jonagold, Fuji.

Valoarea alimentară a merelor

Cultura mărului este atât de răspândită, pe de o parte, datorită valorii alimentare și terapeutice a fructelor, iar pe de altă parte, pentru valoarea economică mare. Merele au caracteristici biologice deosebite, fiind printre puținele fructe care își păstrează prospețimea multă vreme, putând fi transportate pe distanțe mari și consumate în orice perioadă a anului.

În ceea ce privește valoarea nutritivă, consumate ca atare, sub formă de sucuri și compot, sau chiar deshidratate, merele pot fi considerate un aliment complet, datorită conținutului de calciu, potasiu, magneziu, fier, iod, vitamine (A, B1, B2, C) și pectină. Consumul regulat de mere stimulează digestia, reglează nivelul colesterolului și al glicemiei și reduce riscul anumitor probleme de sănătate, precum bolile cardiovasculare și obezitatea.

Cerințe de lumină Mărul are cerințe moderate față de lumină: preferă suprafețele însorite, dar se poate dezvolta și în condiții de semiumbră. De mai multă lumină au nevoie frunzele și fructele, care capătă în acest fel o culoare mai intensă. Cerințe de temperatură și sol În ceea ce privește solul, mărul nu este o specie foarte pretențioasă, culturile putând fi înființate pe solurile plane sau în pantă, lutoase, luto-nisipoase, luto-argiloase, sau cernoziomouri, soluri de pădure, aluviuni. Condițiile optime sunt îndeplinite atunci când vorbim despre un sol fertil, bine drenat, cu un pH de 6 – 7, însă pot să difere și de la un soi la altul. Solurile grele nu sunt favorabile, decât dacă sunt drenate corespunzător. Temperaturile propice dezvoltării mărului sunt cuprinse între 13 și 28 grade Celsius. Mărul se dovedește totuși rezistent la temperaturi joase, exceptând situația unui îngheț timpuriu sau puternic.


Plantarea pomilor

Plantarea merilor se realizează, de obicei, toamna, în noiembrie (înaintea primului îngheț), sau primăvara, începând cu luna martie.

După fasonare și mocirlire, pomii se plantează la o distanță cuprinsă între 1 și 4 metri, între ei, și o distanță de 3-6 metri, între rânduri. În cazul livezilor superintensive, unde se ajunge până la 2000-2500 de pomi la hectar, distanțele sunt chiar mai mici, acolo fiind vorba, însă, despre o tehnologie diferită.

După plantare, ne vom ocupa de materialul săditor, reprezentat de verigi scurtate la aproximativ 80 cm, din care vor rezulta lăstarii.

Formarea coroanei

Despre regulile de tăiere la măr și păr, găsești toate informațiile necesare în acest articol. Ce trebuie reținut: tăierile la măr se realizează primăvara devreme, anual, în anii cu rod bogat tăierile de regenerare a formațiunilor de rod fiind mai intense.


Întreținerea plantației de măr

La capitolul întreținere intră și tăierile, prin care obținem lemn nou, dar și fertilizarea, irigarea, lucrările solului și, bineînțeles, tratamentele fitosanitare aplicate culturii.

Fertilizarea livezilor de măr

La cultura de măr, fertilizarea de bază se realizează cu gunoi de grajd, fosfor și potasiu, iar în vegetație, cu azot, fosfor și potasiu. Cantitățile la hectar depind de soiul de măr și de rezultatele pe care le indică testarea prealabilă a solului.

Irigarea livezilor de măr

Irigarea este foarte importantă și ajunge deseori la 3 udări pe an, la plantațiile tinere, și 5 udări pe an, în cazul plantațiilor pe rod, cantitatea de apă crescând progresiv (20-40 litri apă/pom).


Solul pentru livezi de mere ar trebui să fie fertil, bogat în nutrienți și materie organică. Acestea trebuie să ofere copacilor umiditate adecvată, să fie aerisiți cu un pH ușor acid 6,2-6,7 Pentru pomii fructiferi adânci înrădăcinate, atât nivelul humusului, cât și proprietățile straturilor mai adânci, adică. subsol. Pentru meri, sunt utile solurile brune, podzolice și faine din argilă ușoară, nisipuri de argilă, silt și loess. Pomii sunt, de asemenea, cultivate pe chernozem, loess, praf și păduri ușoare de aluviuni și în rendzinas adânci. O atenție deosebită trebuie acordată adâncimii apariției apelor subterane. Mărul este sensibil la nivelurile ridicate ale apelor subterane și în special la fluctuațiile mari ale nivelului său în perioada de creștere. Pentru pomii de pe portaltoii pitici, apele subterane trebuie să aibă o adâncime de aproximativ 120 cm, iar pe portaltoi cu creștere puternică – aproximativ 160 cm. Fertilizarea rațională a unei livezi de măr, care asigură un randament ridicat și de bună calitate, ar trebui să fie susținută de o analiză chimică anterioară a solului și de o analiză a conținutului de minerale din frunze. Baza fertilizării este întotdeauna fertilizarea solului, dar în cazul absorbției limitate sau a mișcării de nutrienți în plantă, îngrășămintele foliare care sunt absorbite vin la îndemână.

Tehnologii de fertilizare

Ținând cont de așteptările diverse ale agricultorilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a optimiza nutriția culturilor și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


Tehnologia de platină

Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Fertirigarea este o tehnica prin care ingrasamintele solubile sunt amestecate cu apa pentru irigare si aplicate plantelor pentru a creste si a imbunatatii productia culturilor.

Fertirigarea este o unealta foarte eficienta si flexibila, dand posibilitatea de a controla distribuirea, timpul si metoda de aplicare a nutrientilor. Acest lucru permite o nutritie precisa, aplicata in functie de nivelul de fertilitate al solului si de stadiul de crestere a culturilor.

Ingrasamintele aplicate prin fertirigare produse de Ekoplon, stabilesc standardul in tehnologia fertirigarii.

Accentul acestei tehnologii este asupra efectului de acidifiere care produce o serie de beneficii: imbunatateste absorbtia nutrientilor, reduce pH-ul apei prin aplicarea directă a apei dure, asigura aciditate pentru a neutraliza si dizolva bicarbonatii, evitand infundarea scurgerilor si a tevilor.


Exemplu de recomandare – Mere Fertilizare

La planificarea fertilizării, trebuie să se țină seama de conținutul de nutrienți al solului și de rezultatele analizei chimice a apei. Pe de altă parte, tratăm fecundarea ca un supliment al fertilizării tradiționale.



Rezervorul A

Rezervorul B

Faza

Denumirea produsului

Doza recomandată la 1 ha

Denumirea produsului

Doza recomandată la 1 ha

1 saptămînă dupa înflorire

Fertidrop start(NPK 7.2+11.5+24)

10 kg

2 săptămîni

Fertidrop start(NPK 7.2+11.5+24)

10 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

3 sîptămini

NPK 20-20-20 MICRO

5 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

a 4 săptămînă ,începutul lunii iunie

NPK 20 + 20 + 20 + micro

NPK 20 + 20 + 20 + micro

5 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

6 săptămînă

NPK 20 + 20 + 20 + micro

5 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

Fertidrop fructificare (N 10.4+P 9+K 37)

10-15 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

A 8 săptămînă începutul lunii iulie

Fertidrop fructificare (N 10.4+P 9+K 37)

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

Fertidrop fructificare (N 10.4+P 9+K 37)

Nitrat de calciu 17% CaO

6 l

Fertidrop fructificare (N 10.4+P 9+K 37)

10-15 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

6 l

Nitrat de calciu 17% CaO

4 l

Nitrat de calciu 17% CaO

4 l

13 săptămînă

Fertidrop fructificare (N 10.4+P 9+K 37)

10 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

4 l

Fertidrop fructificare (N 10.4+P 9+K 37)

10 kg

Concentrația recomandată a mediului pentru cicluri la fiecare 7 zile trebuie să fie de 0,08 -0,1% (0,8 – 1 kg / 1000 l de apă)

Păstrarea merelor

Cele mai bune condiții pentru păstrarea merelor sunt în depozite cu temperatură și umiditate controlată. Condițiile de păstrare standard sunt: o temperatură de 3-4 C, și o umiditate relativă a aerului cuprinsă între 85-95%. Durata de păstrare poate ajunge și până la 7 luni.




11 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Nuci

Piersici

Zmeură

bottom of page