top of page

Afine


Afinul este un arbust apreciat mult pentru fructele sale care se consumă în stare proaspătă sau prelucrate sub formă de suc, sirop, dulceață, afinată, vin dar și pentru valoarea terapeutică a fructelor și frunzelor, având o serie de utilizări medicinale în tratarea unor afecțiuni ale stomacului și intestinului, ale aparatului urinar, în diabet, înameliorarea și creșterea acuității vizuale. Fructele de afin (afinele) sunt bogate în zaharuri, vitamine, săruri minerale, substanțe tanante ș.a. Dacă până către sfârșitul celui de al II-lea deceniu al secolului XX erau cunoscute numai afinele din flora spontană care cresc în zonele muntoase din România, unde pot forma covoare compacte, în ultimul timp s-au creat și introdus în cultură soiuri de afine cu fructul mare, care ocupă suprafețe considerabile în multe țări. Afinul de cultură cu tufă înaltă este originar din America de Nord fiind obținut din încrucișarea mai multor specii (Vaccinium australe, V. corymbosum etc.). Fructele acestui arbust sunt foarte solicitate la export.

Afinul creste sub forma de tufa si poate atinge o inaltime chiar si de 3 m. Tulpinile sunt slab ramificate. Mugurii vegetativi au forma triunghiulara, iar mugurii floriferi sunt rotunzi. Este o specie autofertila si prefera clima temperata. Planta este originara din America de Nord si este recunoscuta pentru rezistenta extrem de mare la temperaturi scazute. Suporta mai bine temperaturile cu minus decat pe cele ridicate, din timpul verii. Nu intamplator, cel mai gustos afin este cel crescut in zonele de munte, acolo unde mercurul din termomentre ramane la valori medii. Recolta depinde de varsta arbustului si de specie.

Ce sol prefera afinul? O alegere buna pentru afin este solul acid, cu un pH intre 4.0 si 5.0. De retinut este faptul ca aciditatea solului va scadea pe masura ce il vei uda. Deci, trebuie sa obtii un echilibru, insa pentru asta ai la dispozitie numeroase unelte si accesorii. De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus.

Locul de plantare Pentru a creste sanatos si pentru a avea o dezvoltare corecta, este indicat sa plantezi afinul in locuri ferite de vant, pe terenuri bine nivelate, lipsite de gropi. Ca metoda de protectie, poti utiliza perdele de protectie pe parcelele unde au fost plantati arbustii.

Cand se planteaza afinul? Anotimpurile recomandate pentru plantarea afinului sunt primavara si toamna. Atentie: pamantul trebuie sa fie dezghetat. De evitat la plantare pamantul imbibat in apa. Cu toate acestea, cea mai buna perioada de plantare este octombrie-noiembrie.

Cerinte speciale: apa Afinul trebuie sa aiba la dispozitie suficienta apa, motiv pentru care este obligatoriu un sistem de irigatie. Irigarea se face inclusiv in lunile august si septembrie, dupa terminarea sezonului de culegere.

Plantarea propriu-zisa Inainte de plantare, terenul trebuie sa fie bine pregatit si curatat. Mai exact, trebuie inalturate toate resturile vegetale (atat cele de pe suprafata solului, cat si cele din interior). Apoi, terenul se sapa la o adancime de maximum 30 de cm. Materialul de plantat trebuie sa fie foarte bine inradacinat. Se recomanda mocirlirea radacinilor. Gropile de plantare trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 50x50x30. Dupa plantare, groapa se astupa cu pamant, iar solul se taseaza bine in jurul arbustului. Ultima etapa: udarea.

Lucrari de ingrijire Arbustii de afin necesita tundere pentru a fructifica abundent si pentru a rezista in timp. Martie este anotimpul dedicat ingrijirii afinului. Este foarte simplu! Se indeparteaza ramurile uscate sau moarte. De asemenea, se elimina partile din planta bolnave sau cele aglomerate in mijlocul tufisului. Se pastreaza ramurile viguroase si bine pozitionate pe arbust. Atentie: si terenul din jurul arbustului necestia o intretinere corecta. Se elimina toate buruienile care ar putea sa dauneze afinului. Se pot aplia inclusiv erbicide.


Afinele necesită cel puțin o perioadă de vegetație de 160 de zile și soluri ușoare, humus (3-15% humus), soluri suficient de umede, cu un pH de 4-5. Poate fi cultivat pe băltoace crescute, pe turbă epuizată, pe soluri forestiere și forestiere, de asemenea, pe soluri moderat fertile sau pe soluri minerale ușoare. Nivelul apei subterane ar trebui să fie ridicat (40-60 cm) datorită cererii mari de apă în sezonul de creștere. Umiditatea ridicată a solului și circulația aerului suficientă în stratul superior sunt necesare, întrucât rădăcinile de afine cu adâncime și nu au rădăcini de păr. Rolul rădăcinilor părului este jucat de rădăcinile tinere și fine pe care se dezvoltă ciupercile micorizante, creând o plasă asemănătoare firului. Cerințele nutriționale de afine cu concentrație mare nu sunt mari, adică în general mai mici decât cele ale altor arbuști de fructe de pădure, dar plantele pot reacționa puternic la deficiența de azot din sol. PH-ul solului joacă un rol important în absorbția de azot. Studiile au arătat că afinele absorb azotul mult mai mult sub formă de amoniu decât în ​​forma de azot, iar în solurile acide, forma de amoniu domină peste forma de azot și este întotdeauna disponibilă. În ciuda cerințelor nutritive mai mici de afine, lipsa de nutrienți poate provoca inhibarea creșterii, cloroza frunzelor, pete pe frunze, frunze mici sau fructe și moare din vârfurile de tragere.

Tehnologii de fertilizare

Ținând cont de așteptările diverse ale fermierilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


Tehnologia de platină


Fertirigarea

este o tehnica prin care ingrasamintele solubile sunt amestecate cu apa pentru irigare si aplicate plantelor pentru a creste si a imbunatatii productia culturilor. Fertirigarea este o unealta foarte eficienta si flexibila, dand posibilitatea de a controla distribuirea, timpul si metoda de aplicare a nutrientilor. Acest lucru permite o nutritie precisa, aplicata in functie de nivelul de fertilitate al solului si de stadiul de crestere a culturilor.


rezervorul A

rezervorul B

Faza

Denumirea produsului

Doza de aplicare la 1 ha

Denumirea produsului

Doza de aplicare la ha

începutul vegetației

FERTIDROP Start

10 kg

Sulfat de magneziu

5 kg

după înflorire la recoltare

FERTIDROP Wzrost

15-20 kg

Sulfat de magneziu

5 kg

recolta

FERTIDROP Owocowanie

15-20 kg

Sulfat de magneziu

5 kg

dupa recoltare

FERTIDROP Wzrost

10-15 kg

Concentrație medie recomandată: 0,05-0,2% (0,5-2 kg / 1000 l apă)


Principalele soiuri cultivate Bluecrop – soi viguros, cu port erect, foarte productiv, cu maturizare mijlocie. Fructele sunt mari 1,5-1,7g, de culoare albastră deschis, cu ciorchini răsfirați, forma sferic-turtită, rezistente la crăpare, cu aromă medie, iar la maturitate se desprind ușor de pe ramuri. Rezistent la boli și secetă.

Blueray – soi viguros, cu port erect, foarte productiv, cu coacere semitimpurie. Fructele sunt foarte mari 2,0-2,2g, de culoare albastră deschis, cu pulpa verde, aromată și rezistentă la crăpare. Capacitate de păstrare bună.

Bluetta – soi de vigoare mijlocie, productiv și cu coacere foarte timpurie. Fructele sunt relativ mari, cu aromă puternică, de culoare albastru deschis. Soi foarte rezistent la gerurile de primăvară.

Burlington – soi viguros, cu port erect și cu ramurile dispuse spre exterior, productiv, coacere semitimpurie. Fructele mici-mijlocii 1,0-1,2g de culoare albastră, cu pulpa fermă, slab aromate, rezistente la crăpare și cu capacitate bună de conservare, însușiri gustative mijlocii.

Collins – soi viguros, cu port erect, productiv, cu coacere semitimpurie. Fructe de 1,5-1,7g, dispuse în ciorchini răsfirați, de culoare albastră, cu pulpa fermă, aromate, cu însușiri gustative bune, rezistente la crăpare, la boli și ger.

Coville – soi viguros, cu port răsfirat lateral, productiv, cu coacere târzie. Fructele sunt mari 1,9-2,1g, dispuse în ciorchini răsfirați de culoare albastră, pulpa fermă, foarte aromată, rezistente la crăpare, cu capacitate bună de păstrare și însușiri gustative deosebite.

Darrow – soi viguros, cu port erect, cu coacere târzie (sfârșit de iulie). Fructele sunt mari, așezate răsfirat în ciorchini, de culoare albastru deschis, aromate, slab acide, rezistente la crăpare. Însușiri gustative excelente.

Earlyblue – soi viguros, cu port erect, ușor lateral, cu coacere timpurie. Fructele sunt mari, albastre, dispuse în ciorchini ușor răsfirați, cu pulpă fermă, mediu acidulată, cu calități gustative bune.

Ivanhoe – soi foarte viguros, cu port erect, cu ramurile ușor arcuite, foarte productiv și cu coacere semitimpurie. Fructele au 1,6-1,8g, dispuse în ciorchini mediu răsfirați, de culoare albastră închis, cu pulpa fermă, aromată, rezistente la crăpare. Rezistent la ger și boli.

Marow – soi de vigoare medie, cu port semierect, productiv cu coacere timpurie. Fructele sunt mari, dispuse în ciorchini răsfirați, culoare albastru deschis, pulpa fermă, fără aciditate, cu însușiri gustative bune.

Rubel – soi viguros, cu port erect, cu coacere semitimpurie. Fructele sunt mici 0,9- 1,1g, de culoare albastră, dispuse în ciorchini foarte răsfirați, slab aromate. Stanley – soi viguros, cu port erect, cu coroană rară, productiv, cu coacere mijlocie. Fructele de mărime mică-mijlocie, dispuse în ciorchini mediu răsfirați, cu pulpa fermă, foarte aromată, rezistente la crăpare.

Weymouth – soi de vigoare mică spre mijlocie, cu portul răsfirat, productivitate medie, coacere foarte timpurie, într-o perioadă scurtă. Fructe de 1,1-1,3g, de culoare albastră strălucitoare, dispuse în ciorchini rari, pulpa fermă, slab aromate. La coacere fructele se desprind ușor de pe ramuri. Însușirile gustative sunt bune.



4 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Nuci

Piersici

Zmeură

bottom of page