top of page
cameliconstruct

Cireșe


Cireșul face parte din genul taxonomic Prunus, familia Rosaceae. Acesta este un pom fructifer ce atinge inaltimea de 15m. Coroana cireșului este circulară, sferică. Cireșul are crengi scurte și groase, robuste. Scoarța este cenușiu-roșcată, tulpinile tinere au în primii ani scoarța netedă, urmând ca apoi aceasta să devină zgrunturoasă.

Frunzele cireșului sunt alungite, zimțate pe margine și ascuțite la capăt. Florile albe sunt grupate câte două, sau câte patru.

Fructele au culori cu nuanțe de la roșu închis la roșu deschis, fiind de formă sferică.

Cireșul nu este un pom pretențios, dar pentru o creștere rapidă și fructificare abundentă are nevoie de îndeplinirea anumitor condiții de mediu.


Cultivarea Cireșelor

Cireșul preferă solurile luto-nisipoase, de aceea se dezvolta foarte bine in zonele de deal. Cireșul are nevoie de un regim de udare adecvat nevoilor sale. Apa în exces, va distruge în timp sistemul radicular, de aceea se recomandă udarea moderată.

Fiind un pom fructifer acesta are nevoie de lumină corespunzatoare pentru că altfel, nu va fructifica.

De asemenea, distanța între pomi este esențială pentru o producție de calitate. O distanță mică va duce la umbrirea pomilor și la dezvoltarea târzie și redusă a fructelor.

Ciresii nu sunt pomi pretentiosi dar ploile frecvente din primavara pot conduce la aparitia petelor pe frunze.

Principalele boli ale ciresului sunt: moniloza, antracnoza, ciuruirea frunzelor.

Cireșul înflorește în fiecare primăvară, încă de la debutul primelor temperaturi mai ridicate. Florile sale vor fi albe, sau roz și vor contrasta de minune cu verdele crud specific acestei perioade în care natura ne spune că este timpul să ieșim din casă.



Bogate în vitamina A, C și B, precum și în fier, magneziu, potasiu și zinc, cireșele sunt delicatesa sănătoasă pe care o consumi cu plăcere în fiecare an. Ia-ți aportul de energie și de vitamine din propria curte și bucură-te de natură ori de câte ori ai ocazia.

Nu planta cireșul pe locul în care au crescut vișini, nectarini, piersici, pruni sau alte sâmburoase. O poți face, dar doar după 5 ani de la tăiere și extragere. În cazul în care terenul pe care l-ai ales a mai fost folosit ca spațiu pentru livezi va trebui să îl pregătești cu atenție. În acea situație va trebui să aplici substanțe nutritive pentru refacerea structurii solului și pentru eliminarea eventualelor focare de infecție.

Poți cultiva pentru o scurtă perioadă de timp plante perene, acestea având rolul de a regenera proprietățile solului. Pe terenul de plantare se aplică îngrășământ natural. Apoi se va săpa o groapă cu dimensiunile aproximative de 100x100x80 cm. Dacă pământul este deja afânat, groapa poate avea și dimensiuni mai mici, de aproximativ 50x50x50 cm.

Atunci când pregătești solul ai grijă să înlături orice rădăcină sau buruiană care ar putea să afecteze buna dezvoltare a cireșului tău.

Plantarea cireșului

Plantarea corectă a cireșului se face toamna. Astfel, va intra în vegetație primăvara următoare și se va adapta la condițiile de sol pe timpul iernii. Rădăcina puietului trebuie pregătită înainte de plantare (se fasonează): se înlătură ramurile uscate, sau afectate, iar cele sănătoase se taie la 7, 8 centimetri. După fasonare se realizează mocirlirea rădăcinilor. Obține un compus nutritiv prin amestecarea de pământ galben, cu gunoi de grajd și apă până când ai la îndemână o soluție de consistența unei smântâni. Introdu rădăcina în acest compus înainte de o planta în groapa deja pregătită. Pământul scos din partea superioară a gropii se amestecă cu îngrășământ și se așează la baza ei. Peste acest amestec de pământ cu îngrășământ se va introduce apoi cireșul. Asigură-te că rădăcinile intră în contact cu îngrășământul adăugat și astupă groapa la final. Punctul de altoire trebuie să fie la o înălțime de 3 centimetri deasupra solului pentru a se dezvolta fără niciun fel de probleme.

Întreținerea cireșului în primii 3 ani de la plantare Pentru a crea o coroană frumoasă care să permită culturi bogate de cireșe va trebui să tai lăstarii lacomi. Astfel: În primul an: primăvara, toți lăstarii cireșului se scurtează la 90 de centimetri. Toamna se aleg 3 lăstari și restul se înlătură – alege lăstarii viguroși, dispuși uniform pe tulpină. În al doilea an: taie cei trei lăstari păstrați din primul an la o înălțime de 1.2 metri de la nivelul solului. Înlătură lăstarii lacomi și celelalte creșteri vegetative care pot încetini dezvoltarea pomișorului tău. În al treilea an: se păstrează câte o ramură de prelungire pentru cei trei lăstari păstrați inițial. Aceste ramuri trebuie scurtate la 60 de centimetri. Ramurile anuale care nu depășesc 80 cm nu se taie pentru că pot purta rod.După formarea coroanei tăierile se răresc. Tot ce va trebui să faci este să înlături lăstarii lacomi și ramurile care se intersectează. La maturitate (9, 10 ani) se pot tăia ramurile mai vechi de 5, 6 ani pentru a se favoriza dezvoltarea ramurilor noi.



Datorită faptului că cireșele se dezvoltă mai devreme decât mărul, florile lor sunt mai des afectate de înghețuri. Prin urmare, pentru cultivare ar trebui selectate suprafețe ridicate. De asemenea, ar trebui să evitați locurile în care plantele sensibile la ofilirea verticiliei, cum ar fi căpșuni, castraveți, roșii, brasică sau cartofi.

Cireșa, pe de altă parte, se dezvoltă mai devreme decât cireșul și înflorește cu aproximativ 10 zile mai devreme.Datorită acestui fapt, florile sale sunt mai des afectate de înghețurile de primăvară. Prin urmare, un loc ideal pentru o livadă de vișini vor fi dealurile mici, versanții dealurilor joase sau vârfurile lor, unde copacii nu vor îngheța în timpul iernii reci și vor evita, de asemenea, deteriorarea.

Cireșele necesită soluri fertile, adânci, bine drenate, aerisite, neacide, cu un pH de 6,5-7,2 și nu sunt umede. Ele cresc cel mai bine pe solurile loess, pe loams și pe solurile nisipoase. Cireșele ca solul bogat în apă, dar nu pot tolera solurile umede. Nivelul apei subterane nu trebuie să fie mai mare de 2 m deasupra solului. Cireșele cresc slab și dau roade în soluri uscate, nisipoase, grele și reci.

Livezile de cireș cresc cel mai bine în sol fertil, bogat în nutrienți și materie organică, sol aerisit, ușor acid, pH 6,1-6.9. Solurile podzolice, solurile brune și negre formate din nisipuri ușor zemoase și rendinele adânci sunt utile pentru cultivarea cireșelor. Cireșele cresc slab în soluri umede constant, cu un nivel ridicat de ape subterane. Nu trebuie să depășească 150-180 cm

Pentru a obține o recoltă de înaltă calitate, este necesar să acordați o atenție specială tehnologiei agricole adecvate. Elementul său esențial este fertilizarea. Ar trebui efectuată pe baza rezultatelor cercetărilor privind fertilitatea solului și conținutul de minerale din frunze.

Suplimentarea fertilizării solului ar trebui să fie fertilizarea foliară, care este o metodă de suplimentare rapidă a nutrienților din plantă.

Tehnologii de fertilizare foliară a cireșului și vișinului

Ținând cont de așteptările diverse ale agricultorilor în domeniul nutriției culturilor, v-am pregătit trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și ajustarea dozajului individual al produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Fertigarea este o fertilizare precisă care constă în hrănirea plantelor cu nutrienți printr-un sistem de hidratare.

Fertigarea permite administrarea îngrășămintelor minerale în concentrații foarte mici pe toată perioada de creștere a plantei, reducând astfel salinitatea excesivă periodică a substratului. Datorită determinării precise a dozelor de îngrășăminte adaptate cerințelor actuale și în schimbare ale plantelor, fertizarea este o metodă foarte economică.

Exemplu de recomandare – Fertilizare prin fertigare a cireșelor și vișinilor.


Rezervorul A

Rezervorul B

Faza

Denumirea produsului

Doza recomandată la 1 ha

Denumirea produsului

Doza recomandată la 1 ha

înainte de deschiderea mugurilor

Fertidrop start(NPK 7.2+11.5+24)

15 kg

Începutul înmuguririi(înfloririi)

NPK 20 + 20 + 20 + micro

10 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

Sfărșitul înfloririi

NPK 20 + 20 + 20 + micro

10 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

creșterea fructelor

Fertidrop creştere (N 8.7+P 10+K 30)

10 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

creșterea fructelor

Fertidrop creştere (N 8.7+P 10+K 30)

10 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

Perioada post recoltare timpurie

NPK 20 + 20 + 20 + micro

10 kg

Nitrat de calciu 17% CaO

10 l

Concentrația recomandată a mediului pentru cicluri la fiecare 7 zile trebuie să fie de 0,08 -0,1% (0,8 – 1 kg / 1000 l de apă)


40 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Nuci

Piersici

Zmeură

Comments


bottom of page