top of page

Coacăză


Colorate în nuanțe de roșu, alb, roz și negru, fructele de coacăz se bucură de o popularitate crescândă.

Coacăzele reprezintă o importantă sursă de elemente nutritive, având conținut ridicat de: zahăruri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare și vitamine (A, D, C, B6, B12).

Epoca de plantare cu cele mai bune rezultate este toamna, după căderea frunzelor, dar trebuie încheiată când temperatura solului scade sub 5-6°Celsius. Se folosesc butași înrădăcinați de 1-2 ani.

Materialul săditor trebuie să fie viguros cu ramuri cu o lungime de cel puțin 30-40 cm, rădăcini viguroase, să fie fără boli sau dăunători periculoși.

Coacăzul tolerează bine orice fel de sol, nefiind pretențios, dar se dezvoltă cel mai bine în soluri bine drenate, ușoare, bogate în materie organică, cu o bună capacitate de reținere a apei și un pH slab acid – neutru cuprins între 5,75-7,25. La un pH alcalin mai mare de 7.5 pot apărea carențe micronutriționale.

Lucrări de întreținere pentru cultura coacăzului:

– tăierile de formare efectuate în primii ani de plantare, irigarea, fertilizarea pe baza de azot, fosfor și potasiu, fosforul influențând dimensiunea fructelor iar potasiul gustul lor, și igiena fitosanitara.


Plantațiile de coacăze ar trebui să fie stabilite pe soluri fertile, aerisite, cu relații de apă reglementate. Nivelul apei subterane nu trebuie să fie mai mare de 50-60 cm de la suprafața solului. Solurile loess sunt foarte bune pentru cultivarea coacăzelor. Plantațiile nu trebuie stabilite pe soluri ușoare, nisipoase sau grele. PH-ul solului pentru coacăze ar trebui să fie ușor acid (pH între 6,2 și 6,7). Coacăzele vor crește bine în soluri de la clasa de evaluare I la IV. Cele mai potrivite pentru cultivarea coacăzului sunt zonele plane sau pante mici. Strategia de fertilizare ca unul dintre cei mai importanți factori care influențează calitatea și nivelul randamentului plantelor fructifere se bazează pe rezultatele analizei solului și frunzelor și evaluării vizuale a plantei. Fertilizarea solului este completată de fertilizarea foliară. Aceste tratamente sunt efectuate atunci când planta nu poate prelua și / sau „transporta” cantitatea adecvată de ingredient către organe / țesuturi în perioada cu cea mai mare cerere de ingredient. Coacăza ar trebui, de asemenea, hrănite cu ingrediente foliare (în principal azot și bor) pentru a întări mugurii florali în toamnă.

Tehnologii de fertilizare a coacăzei Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit trei propuneri complete pentru fertilizarea foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări, pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări despre detaliile tehnologiei și despre ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.

Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Tehnologia de argint


Irigarea este obligatorie in zonele unde precipitatiile nu asigura necesarul de apa, de minim 700 mm/an.

Tehnologia de torie in zonele unde precipitatiile nu asigura necesarul de apa, de minim 700 mm/an. In mod normal, 4-5 udari cu norme de 400-500 metri cubi/ha sunt suficiente. Irigatiile se aplica prin aspersiune, pe brazde sau prin picurare. Recoltarea coacăzului Coacăzul intra pe rod la circa 3 ani de la înființarea culturii,iar la virsta de 5 ani producția este maximă. Recoltarea se face dintr-o trecere(manual sau mecanizată).



10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page