top of page

Gerurile de primăvară – cum să protejezi plantele?

Actualizată în: 22 iul. 2022



În Moldova, înghețurile de primăvară sunt un fenomen obișnuit, care are loc la sfârșitul lunii aprilie și în prima jumătate a lunii mai.

Un îngheț este o scădere a temperaturii aerului sub punctul de îngheț al apei, adică sub 0 ° C. Temperatura scade de la -1 ° C la -8 ° C poate deteriora mugurii de flori, florile sau mugurii fructiferi ai pomi fructiferi și arbuști. Înghețurile târzii de primăvară cauzează adesea pierderi mari și în cultivarea rapiței de iarnă, a cerealelor și în cultivarea legumelor în câmp.

Factorul direct care dăunează țesuturilor plantelor sunt cristalele de gheață, care se formează în spațiile intercelulare și în celula însăși. Motivul apariției cristalelor de gheață este conținutul redus de compuși osmotici, care în condiții naturale scad punctul de îngheț al apei.

Cristalele în expansiune, absorbția apei, duc la deshidratarea celulei, ceea ce determină modificări multidirecționale, de ex. distrugerea membranelor celulare.

Specificitatea deteriorării înghețului este mozaicismul, ceea ce înseamnă că nu toate celulele țesuturilor sunt afectate în mod egal de îngheț. Cele mai puțin deteriorate au șansa de a se regenera dacă astfel de celule au substanțe nutritive de utilizat care ajută la reconstrucția și vindecarea daunelor rezultate.



Avem la dispoziție mai multe metode de prevenire a daunelor provocate de îngheț. Folosim metode active cel mai adesea imediat înainte sau în timpul temperaturii care amenință cultivarea.

Cel mai adesea, activitățile noastre se concentrează pe încălzirea unei anumite zone, acoperirea plantelor și utilizarea preparatelor adecvate pentru a proteja împotriva efectelor negative ale înghețurilor.


Compania EKOPLON oferă un îngrășământ lichid care reduce impactul negativ al înghețurilor de primăvară asupra plantelor, numit: ICE PROTECT(protectie ingheturi).


Este unul dintre alcoolii hexahidroxil izomerici, care are un efect foarte pozitiv asupra absorbției și transportului nutrienților în plantă. Manitolul este o substanță activă din punct de vedere osmotic. Previne formarea cristalelor de gheață în celulele vegetale (previne deteriorarea acestora).


Acest îngrășământ trebuie aplicat de două ori la o doză de 5 l / ha. Primul tratament cu 2-3 zile înainte de înghețul așteptat. Al doilea tratament este cu aproximativ 12 ore înainte de înghețul așteptat.


Compoziție


Beneficii Ice Protect rezistenta plantelor inghet

  • crește rezistența plantelor la scăderi periodice de temperatură primăvara,

  • previne deteriorarea înghețului mugurilor de flori, florilor și răsadurilor,

  • previne formarea cristalelor de gheață în celulele vegetale,

  • scade punctul de îngheț al sucurilor celulare.




12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page