top of page

Prune


Spre deosebire de alți pomi fructiferi, prunul poate fi cultivat pe o varietate destul de mare de altitudini și tipuri de sol.

Cerințe față de lumină

În ce privește lumina, prunul nu este foarte pretențios. Cu toate acestea, în livezile cu densitate mare a pomilor sau în cazul culturilor cu soiuri care au o capacitate mare de lăstărire, recolta poate avea de suferit din cauza insuficienței luminii. De aceea prunul este considerat un pom fructifer cu cerințe mijlocii sau medii de luminozitate.

Cerințe față de temperatură

Nici în privința climatului și a temperaturii, soiurile de prun nu sunt foarte exigente. Astfel, în perioada înfloririi și a legării, temperatura optimă este cuprinsă între 8,5 și 11°C, temperaturile optime ale speciei se regăsesc între 18 și 33°C.

Referitor la sensibilitatea la ger, s-a constat că mugurii florali rezistă până la -31°C. Florile prunului sunt sensibile la ploile reci şi la brumă; când sunt deschise, la temperatura de -5,0°C florile sunt distruse în proporție de 80-90%.


Cerințe față de sol

Prunul se pretează foarte bine condițiilor din țara noastră, valorifică destul de bine majoritatea tipurilor de sol (cel mai folosit portaltoi fiind corcodușul Prunus cerasifera care oferă această flexibilitate). Solurile ideale sunt cele cu un pH de 5,8 – 7,4.

Sistemul de cultură

În funcție de sistemul de cultură, densitatea de plantare a pomilor pe hectar diferă astfel:

-Clasic – până la 500,Intensiv – între 501 și 833,Superintensiv – peste 833

Durata până la intrarea pe rod a prunilor în funcție de sistemul de cultură diferă astfel:-Clasic – 5 ani,Intensiv – 4 ani,Superintensiv – 3 ani.

Soiurile de prun și procurarea materialului săditor

Ca să te asiguri că vei avea o cultură sănătoasă și roditoare, este indicat să achiziționezi prunii doar de la pepinierele autorizate. Indiferent de soiul ales, e important să ai siguranța că nu suferă de boli virotice precum Vărsatul prunului (plum pox), Pătarea clorotică a mărului, Piticirea prunului, Pătarea inelară necrotică la prun etc.

În lume, există peste 2000 soiuri de prun.În Moldova sunt cunoscute următoarele soiuri de prune: Ruth Gerstetter, Persicovaia, Ranniaia Hramova, Chișinevscaia ranniaia, Cabardinscaia ranniaia, Vengherca iubileinaia, Tuleu gras Vengherca crupnaia sladcaia, Sopernița, Vinete de italia, Stanley, Senteabrskaia, Vinete de moldova, Prezident, Pozdniaia Hramova etc.

Întreținerea solului în livadă. Cel mai potrivit sistem de întreținere a solului este înierbarea între rânduri, deoarece permite efectuarea la timp a operațiilor de protecție contra bolilor și dăunătorilor (după ploi, etc.) și iarba cosită servește ca îngrășăminte organice. Pe parcursul vegetației, între pomi, pe rând, se efectuează afânarea.

Mai jos puteți găsi câteva dintre cele mai frecvent întâlnite soiuri de prun și care sunt particularitățile acestora, în ordinea în care rodesc și pot fi recoltate fructele


Pruna este o specie nerezistentă la îngheț. Prin urmare, livezile de pruni necesită un climat mai blând decât, de exemplu, livezile de mere și ar trebui amplasate în zone mai calde ale țării. Este bine dacă zona desemnată pentru livada de pruni este situată mai sus decât împrejurimile învecinate.

Pot fi pante ușoare cu pante care nu depășesc 5%. Sunt relativ ușor de cultivat, nu sunt amenințați de eroziunea solului, iar mișcarea aerului, care este mai intensă acolo decât pe câmpie, reduce apariția bolilor fungice.

Solul pentru livada de pruni trebuie să fie moderat ferm, profund și fertil și, în același timp, permeabil și să nu fie înundat. Aceste cerințe sunt îndeplinite de solurile argiloase (loess), de argile ușoare, de diferite tipuri de soluri argiloase nisipoase și de solurile aluviale nu prea ferme. Argilele, argila grea, dar și nisipurile pure și rendzinele de mică adâncime nu sunt potrivite pentru livezi.

Nivelul apei subterane din sol joacă un rol important pentru pomi fructiferi. Zona umedă nu este potrivită pentru livezi, iar prunii le place un nivel relativ ridicat de apă subterană. Ele cresc bine chiar și atunci când apa subterană se apropie periodic de 1 m de la suprafața solului.


Ca și în fiecare cultivare, de asemenea, în cultivarea prunelor, cantitatea și calitatea randamentului obținut depind de agrotehnica corectă.

Fertilizarea este un factor important. Pentru a determina cu exactitate dozele de îngrășăminte care trebuie aplicate, ar trebui efectuate teste chimice ale solului și examinarea conținutului de minerale din frunze.

Baza fertilizării ar trebui să fie fertilizarea solului. Cu toate acestea, în cazul fazelor critice, al deficienței sau al conținutului redus de substanțe nutritive, precum și în condiții de absorbție sau mișcare limitată a acestor substanțe nutritive în plantă, ar trebui utilizată fertilizarea foliară eficientă.

Tehnologii de fertilizare

Având în vedere diversele așteptări ale fermierilor din domeniul nutriției culturilor, am pregătit pentru dvs. trei propuneri complete de fertilizare foliară. Următoarele tehnologii au fost pregătite ca răspuns la aceste așteptări pentru a hrăni în mod optim culturile și sunt ilustrative. Dacă aveți întrebări cu privire la detaliile tehnologiei și la ajustarea dozelor individuale ale produselor indicate, vă rugăm să contactați echipa noastră.


Tehnologia de platină


Tehnologia de aur


Recoltarea prunelor. Perioada optimă de recoltare a prunelor pentru consum în stare proaspătă este determinată de calitățile organoleptice ale fructelor, de rezistența la transportare și păstrare temporară, de culoarea caracteristică soiului respectiv, de mărimea fructelor, de densitatea pulpei, de raportul dintre conținutul substanțelor solubile și acizi organici.

Prunele destinate prelucrării se culeg în faza de coacere deplină, când pielița din jurul pedunculului începe să se zbârcească ușor. La acest moment concentrația de zahăr este maximă, iar produsele obținute ar putea poseda calități deosebit de prețioase.

Recoltarea prunelor se face numai pe timp uscat și răcoros după ce s-a evaporat roua. Dacă pentru consum proaspăt prunele trebuiesc expediate la distanțe mari, atunci acestea pot fi recoltate cu cel mult 2-3 zile înainte de termenul optim, pentru a rezista mai bine la transport și între timp să-și mai îmbunătățească cât e posibil calitățile.

Prunele pentru export și consum în stare proaspătă se culeg cu mâna în coșuri speciale căptușite în interior cu pânză, sub care se pune talaș mărunțit. Fructele culese se așează cu grijă în lădiță, iar pentru a preveni vătămarea prunelor, capacitatea coșurilor sau a găleților de recoltare nu trebuie să depășească 5-6 kg.


26 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Nuci

Piersici

Zmeură

bottom of page