În cultivarea viței de vie, prin fertilizare se urmărește asigurarea obținerii unor recolte sporite de struguri fără diminuarea indicilor de calitate și de scădere a rezistenței plantelor la boli, dăunători sau alți factori naturali.
Pentru a atinge aceste țeluri pe plantația viticolă, este obligatorie o cunoaștere reală a stării solului, ce elemente nutritive sunt accesibile plantelor și care este consumul anual de hrană în funcție de producția planificată.
Fertilizarea vitei de vie cu ingrasaminte minerale Fiind viguroasă, nici un îngrășământ cu azot nu este necesar. În cazul în care este mai puțin viguroasă, este suficient să o întreținem cu un aport maxim de 30 de kg/ha azot s.a pe an. Mai mult, dacă vigoarea este prea slabă, un aport de 50 de kg/ha s.a va permite ameliorarea sa. În momentul în care vița de vie este inierbată putem crește cantitatea de îngrășământ cu azot cu 10 – 15 %. Trebuie să știți că dozele mari de azot determină sporirea nevoii de apă, sensibilizarea plantei la atacul bolilor și dăunătorilor, dar și cresterea acidității mustului. Aprovizionarea optimă cu azot influențeaza ritmul de fierbere a mustului și previne îmbătrânirea atipică a vinului și degajarea mirosurilor neplăcute Ca măsură de asigurare a necesarului se aplică îngrășăminte cu azot radicular primăvara. Cele mai folosite îngrășăminte cu azot sunt: – azotatul de amoniu Nitrat de amoniu (Selitra) N 34 ,4%conține 32 – 35 % azot s.a, are o reacție slab acidă, se administrează primavara devreme; – ureea Uree 46,2 % Granulată Carbomide conține 46,6 % azot s.a, poate fi utilizată pe toate solurile; – sulfatul de amoniu Sulfat de amoniu (N 21%, S 24%) are o reacție ușor acidă și un continut de 20,7 – 21,2 % azot s.a., se poate aplica în perioada toamnă-iarnă pe solurile neutre sau usor bazice; – azotatul de calciu Nitrat de calciu 17% CaOcu efect rapid, conține 13 -15,5 % azot s.a. Deoarece conține și calciu solubil este foarte indicat pe toate solurile.
Fosforul ajută la o mai bună folosire a azotului, stimulează fecundarea florilor, ajută la maturarea boabelor și a lemnului, favorizează ramificarea rădăcinilor, contribuie la finețea vinurilor.
Fosforul în exces blochează fierului în sol. Carența în fosfor nu a fost identificată. Consumul anual al fosforului este de 20 până la 30 kg/ha s.a pe an.
Cel mai folosit îngrășământ cu fosfor utilizat în viticultură este Maximus extra P MAXIMUS Extra P (N 12+P 50+K 6), ce conține 50 % fosfor . Se poate aplica pe toate tipurile de sol, toamna, concomitent cu arătura de toamnă.
Fosforul are rolul de a facilita dezvoltarea rădăcinilor, fructificarea și creșterea plantelor.
Schimbarea culorii și strălucirii frunzelor, decolorarea marginală a acestora (la soiurile pentru vinuri roșii apare o pigmentație antocianica), iar partea centrală capătă o stralucire specifică, răsucirea înafară, necrozarea frunzelor, aspectul de “ars”, boabe mici, strugure lax, ne duce cu gândul la o deficiență în potasiu.
Un număr redus de boabe în ciorchine, perturbări de creștere, prezența în plantație a macului roșu, pelinul, nalba mare, rodul pământului ne indică excesul de potasiu.
Excesul de potasiu duce la creșterea pH-ului din must, ceea ce influențează negativ stabilitatea și calitatea vinului. Potasiul favorizează absorbția fierului, determină corpul, extractivitatea, gustul, aroma și durabilitatea vinului, intensifică culoarea, mărește rezistența la boli și seceta, ajută la asimilarea zaharurilor, mărește longevitatea plantației.
Ținând cont de efectele benefice ale potasiului și de efectele carenței, se recomandă fertilizarea cu doze moderat sporite de îngrășăminte potasice.
Ingrășămintele potasice pot fi mai mult sau mai putin spălate. Cu cât solul este mai greu cu atât potasiu este reținut mai bine. În acest caz, îngrășământul potasic este mai bine administrat toamna, în același timp cu arătura. În solul levigat, potasiul este rapid spălat, deci trebuie administrat primăvara. Doza de îngrășământ, poate varia între 60 kg/ha s.a (soluri nisipoase) și 90 kg/ha s.a (soluri argiloase).
Îngrășământul potasic cu cea mai mare utilizare este NPK 8-20-30 NPK (S) 8:20:30 + 2% Sulf Contine 30 % de potasiu, este ușor , se aplică pe toate tipurile de sol.
Potasiul este „autobuzul de zahăr”, asigurând fluxul de zahăr spre fructe și rădăcini, favorizează fotosinteza.
Fertilizarea foliară a viței de vie! Pe langă plantarea și îngrijirea butașilor, este nevoie și de efectuarea unor tratamente la vița de vie, pentru ca aceasta să devină roditoare și să se mențină sănătoasă. Cele mai bune astfel de tratamente la vița de vie sunt cele cu îngrășăminte foliare, care se aplică direct pe frunzele viței de vie și iși fac efectul rapid și sigur. Acestea se pot folosi ca tratamente la vița de vie, în funcție de nevoile plantei și de carențele pe care le prezintă aceasta. Tratamentele la vița de vie cu îngrășăminte foliare se pot aplica indiferent de soiul viței de vie sau dacă aceasta este altoită. Îngrășămintele foliare se pulverizează pe frunzele viței de vie și rezolvă probleme specifice, cum ar fi lipsa de calciu, de magneziu sau de alți nutrienți esențiali pentru dezvoltarea plantei. Îngrășămintele foliare sunt foarte populare în domeniul agriculturii și pomiculturii, mai ales datorită eficienței acestora și a timpului scurt în care acționează asupra plantei. În doar cateva ore, Îngrășămintele foliare iși fac efectul, fertilizand planta pe care au fost pulverizate, ajutand-o să se dezvolte sănătoasă și sporindu-i calitatea. În cazul în care sunt folosite ca tratamente la vița de vie, îngrășămintele foliare ajută strugurii să se dezvolte optim, contribuind atat la calitățile sale fizice, cat și la cele nutritive. Vă propunem cea mai eficientă schemă de tratare a viței de vie cu îngrășăminte foliare:
Îngrășămintele foliare, ideale pentru tratamentele la vița de vie Spre deosebire de fertilizatorii clasici și de tratamentele chimice folosite în mod obișnuit la plantațiile viticole, îngrășămintele foliare sunt soluția cea mai bună pentru că își fac efectul intr-un timp foarte scurt și efectul acestora este garantat 100%. Printre cele mai cunoscute probleme care pot apărea în cazul unei plantații viticole se numără mana viței de vie, putregaiul strugurilor sau fainarea viței de vie. Pentru toate acestea este nevoie de tratamente la vița de vie, specifice pentru fiecare boală în parte. Ingrășămintele foliare sunt o soluție optimă pentru că ajută planta să reziste atat împotriva manei, cat și a făinării viței de vie. Pulverizat pe frunze, un tartament cu ingrășăminte foliare intra rapid in plantă, îmbogațind-o cu nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătoasă și a lupta împotriva dăunătorilor.
Comentários